RASKRSCA
Pise Milos Misovic

28.avgust, 2000.

GDE SPO TRAZI KRIVCA?

Da li se Srpski pokret obnove ovih dana pece na vatri koju je sam potpalio?

Svojevremenim nepromisljenim i neodmerenim izjavama da nece ucestvovati na izborima koje je Milosevic ustavnim mahinacijama podesio da pobedi, Srpski pokret obnove se nasao u vrlo neugodnoj situaciji, jer se na takav korak nije odlucila ni jedna druga opoziciona partija.

Osecajuci da je takav pokusaj bio veliki promasaj, rukovodstvo te stranke sada pokusava da krivicu za to pripise strankama udruzene demokratske opozicije Srbije (DOS), koje sa sve vecim izgledima na pobedu ulaze u izbornu kampanju.

Da to sto sada radi rukovodstvo SPO nije korektno moze da se zakljuci iz saopstenja Prtedsednistva SPO, objavljenog u Danasu 22.avgusta, i izjave portparola iste stranke, objavljene dan kasnije:

"Ne razumemo zasto je eventualni izlazak SPO na savezne parlamentarne izbore sa sopstvenim kandidatom izazvao panicne i nerazumne izjave Kostunice i Djindjica, uz optuzbe da bi to bila saradnja sa rezimom". Zatim se istice da su izlozeni sramnim optuzbama, naterani da izadju na lokalne izbore, zalazuci se za zajednicke liste na lokalnim izborima i Vojislava Mihailovica kao jedinstvenog kandidata na saveznim izborima.

Poznato sta su sve lideri demokratske opozicije cinili da bi SPO i njenog celnika ubedili da se pridruze ostaloj demokratskoj opoziciji i pod ravnopravnim uslovima ucestvuju na izborima. Sve je to, medjutim,bilo uzaludno,jer je SPO postavio ultimativan zahtev da nosilac lista i kandidat za predsednika bude lider SPO Vuk Draskovic, uz jedino objasnjenje da je SPO vodeca opoziciona stranka.

Ali, kad je taj ucenjivacki zahtev odbijen, usledile su javne optuzbe: "Sramna kampanja i sibicarska politika Kostunice i Djindjica izazvala je ogorcenje clanova stranke koji, listom, traze da nosilac obe liste bude Vuk Draskovic".

Ostavljajuci po strani ulicni recnik, valja reci da to prizemno i u osnovi primitivno tuzakanje vise lici na decju igru nego na razgovore o ozbiljnim politickim poslovima. Srpski pokret obnove niko nije mogao ni da prisili, niti da mu zabrani da ucestvuje na izborima. Drugo je pitanje sto on nije dobro procenio kako ce se stvari razvijati i sto je precenio snagu sopstvene stranke.

Dobro je, ipak, ako je SPO i sa zakasnjenjem shvatio da Milosevica moze pobediti jedinstveni kandidat kome ukaze poverenje vecina biraca. Vrlo ozbiljne sondaze (za koje SPO kaze da su falsifikati) pokazuju da je DOS sa Kostunicom kao jedinstvenim kandidatom na takvom putu. Sto on nije po volji SPO, to je problem te stranke, koja ce isticanjem sopstvenog kandidata videti koliko je pogresila.


Problem se posebno zaostrio oko lokalnih izbora. Clanstvo SPO na terenu oseca da se na lokalnim izborima mogu izvojevati pobede, mozda jos znacajnije nego na proslim izborima, samo ako opozicija nastupi ujedinjena. U protivnom, moze se dogoditi da vladajuca koalicija preuzme i ono sto sada imaju.

Ali, smetnja tome je opet ultimativan zahtev SPO da nosilac lista za Vece gradjana i Vece republika bude lider SPO, Vuk Draskovic. Stav DOS po tom pitanju takodje je tvrd: ili zajednicko ucesce na svim nivoima, sa jedinstvenim kandidatom za predsednika (Kostunica) i nosiocem lista, ili neka SPO nastavi kako je poceo, pa ce izbori pokazati ko je bio u pravu.

Da SPO ne zna kako da se izvuce iz situacije koju je sam stvorio, moze da se nasluti i iz izjave portparola stranke, Ivana Kovacevica, date na konfernciji za novinare dan posle saopstenja Predsednistva SPO:

"Od l990.godine do danas protiv Srpskog pokreta obnove nije vodjena prljavija kampanja od ove koja se danas sprovodi iz redova Demokratske stranke Srbije. Cilj kampanje je predsednicki kandidat SPO Vojislav Mihailovic, dok je Slobodan Milosevic van paznje ovih stranaka" (Danas, 23.8.2OOO.).

Bolji poznavaoci prilika u SPO smatraju da se ucestalim i teskim optuzbama najavljuju neki potezi. Da li ce biti pozitivni ili negativni, ostaje da se vidi.

U trenutku slanja ovog teksta, stigla je izjava Vuka Draskovica da SPO najverovatnije izlazi na savezne izbore (Danas, 24.8.2000.)

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.