RASKRSCA
Pise Milos Misovic

7. oktobar 2000.

STA JE SVE PUKLO

Ova raskrsca su pisana u dva razlicita politicka vremena. Glavni tekst je napisan 5. oktobra po podne, kada je predsednik SRJ jos bio Slobodan Milosevic, ali kada su se u Beograd slivale beskrajne reke demonstranata, spremnih da se ne razidju dok Milosevic ne prizna svoj poraz i pobedu dr Kostunice. Predaja teksta redakciji odlozena je dok se ne vidi ishod.

Protekla noc je presudila. Svet je obavesten kako je politicka kosava oduvala Milosevica i one koji su bili stubovi njegovog sistema vladanja. Jutros, 6. oktobra sve je drukcije nego sto je bilo pre neprospavane noci. Osvanuo je lep dan. Sirim zemlje vlada mir. Oslobodjeni narod se raduje i pozdravlja pobednika. Pocinje novi zivot. ...

Neumorni, hrabri iduhoviti otporasi su izmislili parolu koja u ovim burnim danima ne samo najbolje raspaljuje mase, vec i na svoj nacin odslikava postizborni politicki trenutak. "Puko je ko zvecka", uzvikuju oni praceni gromoglasnim skandiranjem. Bolja potvrda za to ne moze se naci od katastrofalnog izbornog poraza coveka kome je narod okrenuo ledja.

Ali, na izborima od 24.septembra, koji ce ostati upisani u pravnim analima ove zemlje, nije "puko" samo Slobodan Milosevic. Potres je bio takav da gotovo nijedna politicka gradjevina dosadasnjeg rezima nije ostala citava. Jos u toku izbornih priprema prakticno se raspala crveno-crna koalicija i svako je isao na izbore sa svojim kandidatom, sto je dovelo do obostranog poraza.

Prvu pukotinu u Milosevicevom SPS-u otkrila je usred predizborne kampanje ostavka jednog od lidera te stranke, bivseg predsednika SRJ Zorana Lilica. Pokusaji da se ta bruka prikrije bili su uzaludni. Sam Lilic je pismenom izjavom potvrdio da je dao ostavku na sve politicke i drzavne funkcije.

U JUL-u, tvrdjavi Mire Markovic, supruzi i koalicionom partneru Slobodana Milosevica, odavno se osecaju tragovi nemira. Izborni rezultati su izneli istinu na cistinu. Neke osobe iz njene okoline, i ona licno, dozivele su nervne sokove. Uzroke poraznih rezultata objasnio je u njenom prisustvu Aleksandar Vulin clan Glavnog odbora JUL-a, koji je funkcije u stranci napustio kad je JUL stupio u koaliciju sa Seseljom. A uzroci su: siromastvo, redovi, socijalne razlike, preterano bogacenje i arogancija u ponasalju stranackih celnika, koji "su stvarali neprijatelje tamo gde ih nije bilo".

Pukao je i dugo naduvavani balon Srpske radikalne stranke i njenog razmetljivog lidera Vojislava Seselja, mirodjije u svakoj politickoj corbi, kuvanoj na ovom podrucju u poslednjih desetinu godina. Suvisno je objasnjavati kakav je poraz dozivela ta stranka, koja je svoju politiku gradila na lazima. Dovoljno je reci da biraci nisu Seselja, sadasnjeg potpredsednika vlade Srbije, izbrali ni za odbornika Skupstine opstine Zemun.

I Vuku Draskovicu, cudljivom lideru SPO-a, najzad je puklo pred ocima. Ovi izbori su mu nedvosmisleno pokazali, ako nije bio u stanju da to sam uvidi, koliko je izgubio svojom inadzijskom politikom. Lepo je od njega sto je priznao da je pogresio i ponudio ostavku. Medjutim, ima nagovestaja da mu clanstvo to nece oprostiti i da ce biti velikog trijerisanja u redovima SPO.

Sve do ovih izbora verovalo se da Slobodan Milosevic ima snazan oslonac u vojnim i politickim sastavima drzavnog establismenta. Takav utisak je potvrdjivalo naglaseno angazovanje pojedinih licnosti iz tih krugova, posebno nacelnika Generalstaba, generala Nebojse Pavkovica, koji se u poslednje vreme nije skidao sa ekrana drzavne televizije. Izborni rezultati pokazuju da je vecina vojnika i policajaca glasala za Kostunicu. To je cinjenica koju bi svaki razborit politicar morao da uvazi.

Poverenje Srpske pravoslavne crkve i vecine njenih velikodostojnika Milosevic je izgubio i pre izbora. Na izborima se samo javno potvrdilo da on ne moze vise da racuna na podrsku SPC, koju je dugo koristio i cesto zloupotrebljavao.

A sta da se kaze za "kucu besmrtnika", Srpsku akademiju nauka i umetnosti? Odavno se zna da su konzevativni predstavnici SANU, permanentno i uporno, po drzavali Milosevica u njegovim pogbunim poduhvatima. Izbori su i u tom pogledu ucinili zaokret. Najuticajniji akademik, poznati pisac, Dobrica Cosic je u dva maha cestitao pobedu Vojislavu Kostunici. Javljaju se i druga poznata imena. Sve se, dakle, menja samo Milosevic zeli da bude vecan.

Tikva je pukla i na medijskom frontu. Mnogi od stubova na kojima se drzao rezim Slobodana Nilosevica su poljuljani, a neki se zaklinju da ce do kraja ostati verni Slobodanu Milosevicu i SPS. Brojne grupe novinara Tanjuga, Radio i televizije Srbije, Vecernjih novosti i Politike zatrazili su promenu uredjivacke politike, a i smenu rukovodstava. Kakav ce biti ishod tih zahteva uskoro ce se znati.

Jedno je sasvim izvesno, posle ovih izbora nista nece biti onako kako je pre njih bilo.

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.