RASKRSCA
Pise Milos Misovic

23. oktobar 2000.

ZLODELA I KAZNE

Slobodan Milosevic, doskorasnji predsednik SRJ, treba da odgovara za krivicno delo izborne kradje. Ali makoliko kazna za to delo bila pravicna, ona ne moze da bude satisfakcija za mnoga zlodela koja je taj covek pocinio.

Politika ne bi bila ono sto jeste kada ne bi bila ispunjena iznenadjenjima. Najnoviji dogadjaji to na svoj nacin potvrdjuju. U trenutku kada je voljom naroda srusen rezim koji je duze od jedne decenije vodio pogubnu politiku i kada se ulazu ogromni napori da se saniraju posledice te politike, mnogi sa zabrinutoscu pitaju kakva ce biti sudbina glavnog vinovnika tog stanja.

Gotovo da nema dana kada se u nekom glasilu ne pojavi pitanje sta ce biti sa Slobodanom Milosevicem, ko ce mu suditi i da li ce ostati u zemlji ili ce potraziti azil u nekoj od drzava koje nisu osudjivale njegovu politiku? Jedino on cuti i razmislja kako da se izvuce iz situacije u kojoj se nasao i jos jednom iznenadi svet.

Nije tesko razumeti otkud toliko interesovanje za coveka koji je za relativno kratko vreme tako nemilosrdno upropastio svoju zemlju i svoj narod, tvrdeci stalno i uporno da je to cinio za dobro tog naroda.

Mozda je tom interesovanju odprinela i izjava novoizabranog predsednika SRJ dr Vojislava Kostunice da nova vlast, kojoj je narod gotovo plebiscitarno ukazao poverenje, nece voditi revansisticku politiku. To su u vise mahova ponovili i drugi lideri DOS-a.

Revansizma svakako nece biti, jer ako bi se tim metodom sluzila nova vlast, po cemu bi se ona razlikovala od prethodne. Ali, to ne znaci da nece biti odgovornosti za ucinjena dela. Mogu li, na primer, ostati na svojim mestima i nastaviti da dele pravdu sadasnji predsednik i clanovi Saveznog ustavnog suda, koji su nekoliko puta ponistavali sopstvene odluke da bi Milosevicu omogucili da ide u drugi krug izbora?

Naravno da ne mogu. I pitanje je dana kada ce konstituisana vlast protiv pocinilaca tih dela pokrenuti odgovarajuci postupak. Milosevic je kriv sto je od njih zahtevao da menjaju stvarne rezultate, a njihova je odgovornost u tome sto su zakon podredili volji politickog mocnika.

Ako je DOS obecala a narod prihvatio da glasa za demokratiju i pravnu drzavu, ne moze se kroz prste gledati na one koji su svesno krsili zakone i tolerisanjem kriminalnih radnji omogucavali pljacku i enormno bogacenje.

Sto se tice Milosevica, o njemu ne treba raspravljati. Njegove krivice su evidentne i nesporne, sto objektivnom sudu nece biti tesko da utvrdi. Pitanje je samo koji ce to sud uciniti. Imajuci u vidu izrazenu, i jako naglasenu zelju dela medjinarodne javnosti, posebno zvanicne politike SAD, jedno od prvih pitanja koja su strani dopisnici postavili dr Kostunici, bilo je: Hoce li Milosevica izruciti Haskom tribunalu?

Ako je jugoslovenski predsednik, u trenutku u kome je postavljeno takvo pitanje, odgovorio da to nije na listi njegovih prioriteta, ne znaci da ce pitanje Miloseviceve odgovornosti za ono sto je cinio biti poslednja tacka koju ce nova vlast staviti na dnevni red. Naprotiv, tezina tog pitanja i stepen narodnog nezadovoljstva ce nametnuti njegovo pravovremeno i pravicno resavanje. Utoliko pre sto i njegovi najblizi saradnici priznaju da je Milosevic gresio i traze njegovo hitno smenjivanje sa partijske funkcije.

Ovih dana se dosta nagadja i gde ce se Milosevicu suditi. Cini se da ni oko toga vise ne bi trebalo da bude dileme. Pravo da zahteva da mu se sudi ima svako ko se oseca ostecen njegovom politikom. Ali pravo da mu sudi ima samo sud naroda kome je najvise zla ucinio i u cije ime je to uradio. Izgleda da se u tom pravcu usmerava i raspolozenje medjunarodne javnosti.

Najmanje pravicno i prihvatljivo bilo bi resenje da se Miloseviceva karijera zavrsi "ne kao veliki zlocin vec kao obicna kradja", kako bi se mogla protumaciti nedavna izjava dr Zarka Koraca, jednog od lidara DOS-a, data prilikom nedavne posete Zagrebu, Danas, 14-15.10.2000.

Makoliko kazna za tu krivicu bila teska, ona ne moze da bude pravna i moralna satisfakcija za Miloseviceva glavna dela protiv naroda i drzave, koja treba da utvrdi sud istinske pravde.

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.