RASKRSCA
Pise Milos Misovic

27. novembar 2000.

Milosevic nije u nokdaunu

Da li ce Vanredni kongres SPS, koji se odrzava 25.novembra, uskratiti poverenje Slobodanu Milosevicu,ili ce ga, zbog svega sto je ucinio, nagraditi ponovnim izborom za svog celnika?

Sto se vise vremenski odmicemo od oktobarskih dogadjaja, sve vise se uveravamo da smo prerano poverovali da je Slobodan Milosevic, posle svega sto je ucinio, zavrsio svoju politicku misiju i postao istorija.

Danas, vise od mesec i po dana posle 5.oktobra, mozemo da kazemo da je ta procena bila preuranjena. Mada je snaznim udarcem 5.oktobra oboren na pod, Slobodan Milosevic nije ostao u nokdaunu. Brzo se digao i zauzeo gard.

Pre tri dana pojavio se i na tv ekranima Nove RTS i u svom stilu preporucio da predstojeci kongres bude "izraz jedinstva svih clanova stranke, kao najbolji nacin da se odgovori aktuelnim izazovima i da se SPS potvrdi kao faktor istinske odbrane nacionalnih i drzavnih interesa".

On i dalje samouvereno istupa,ne zabrinjava ga sto se SPS rastura i sto su partiju napustili svi ili gotovo svi koji su predstavljali snazne oslonce njegove politike.Zoran Lilic i Milorad Vucelic su formirali sopstvene stranke, a mnogi iz bivseg vrha SPS su im se pridruzili.

Mediji gotovo svakodnevno beleze odlazak i drugih poznatih licnosti. I ko zna ko ce sve do Kongresa napustiti partiju koja je za desetnu godina neslavnog upravljanja zemljom obzbedila nezavidno mesto u istoriji svog narda. Ali, Milosevicu to ne smeta:

"Kada iz partije odlaze oni koji su u nju usli iz koristoljublja,kada iz partije odlaze kolebljivi i oni koji su se uplasili,partija time ne slabi, partija time samo jaca", porucuje Milosevic onima koji su, najzad, uvideli da SPS-u nema vise zivota s Milosevicem.

Jedino se Slobodan Milosevic ne plasi.On i dalje tera po svome.Kako saznaju beogradski dnevnici,za Kongres SPS-a bio je pripremljen materijal sa kritickom ocenom proteklog perioda i predlogom da Kongres bira novog predsednika.Autor tog predloga bio je akademik Mihailo Markovic.

Medjutim,taj tekst nije stigao ni do pripremne sednice Glavnog odbora SPS-a.Kad je video sta je u njemu receno, Milosevic ga je pocepao i napisao novi tekst koji ce biti osnova za rad kongresa.Sve ce,dakle,ici po starom redu i poretku.

Nece biti promene ni na celu partije jer se,kako za sada stvari stoje, na Kongres ide sa jednim kandidatom, a taj zna se ko je - i posle Milosevica Milosevic. Razumljivo, ukoliko na Kongresu ne dodje do nekog obrta, u sta je tesko poverovati.

Onima kojima sve to izgleda nerealno i neshvatljivo ostaje samo da se pitaju kako je to moguce.Umesto da se pokrije po usima i da cuti zbog svega sto je ovoj zemlji ucinio, Slobodan Milosevic se ponasa kao covek ciste savesti, kome ne pada na pamet da razmislja o onome sto se zbivalo 5.oktobra i zbog cega se zbivalo.

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.