RASKRSCA
Pise Milos Misovic

01. januar 2001.

Uzdrzano praznicno radovanje

Zasto vecina gradjana Srbije blistavu pobedu DOS-a na parlamentarnim izborima i novogodisnje praznike docekuje s uzdrzanim radovanjem?

Novu 2001.godinu i ulazak u treci milenijum svako ce obeleziti na svoj nacin.Gradjani Srbije,zajedno sa oko milion izbeglica iz raznih krajeva bivse Jugoslavije, imaju povecan razlog da se raduju sto u novi milenijum ulaze oslobodjeni rezima koji im je vise od jedne decenije zagorcavao zivot.

Medjutim, dogadja se nesto sasvim suprotno takvim ocekivanjima.Ljudi sa ovih prostora,u vecini slucajeva, prelazak iz proslog u novi vek dozivljavaju kao nesto obicno, svakidasnje.

Postoje brojni razlozi zasto je dvostruko praznicno radovanje uzdrzano.Najvazniji je svakako poslednji udar izvrsen na ionako ugrozeni standard osiromasenih gradjana.

Ekonomisti su ovih dana potvrdili da su cene na malo samo u toku dva poslednja meseca porasle za 47,8 odsto, cime je odavno ugrozeni egzistencijalni minimum velikog broja gradjana jos vise zaostren.

Argumenata kojima se to moze dokazati ima dovoljno, ali je najplasticnija ilustracija cinjenica da su u ovom trenutku za potrosacku korpu cetvoroclane porodice potrebne dve i po do tri prosecne plate.

Nije tesko zamisliti kakva je ekonomska pozicija gradjana sa prosecnim i ispod prosecnim primanjima,kad se zna da su prosecne zarade u poslednjih sest meseci iznosile 89 DM,racunato po crnom trzisnom kursu.

Ono sto je izazvalo posebno neraspolozenje gotovo citavog stanovnistva nesumnjivo je trenutna situacija sa strujom koja je vise nego iritirajuca.Splet raznih okolnosti, pored ostalih i klimatskih, ucinio je tu situaciju nepodnosljivom.

Sve sto je preduzimano da se smanje havarijska iskljucivanja struje,zajedno sa ostavkom ministra za rudarstvo i energiju u prelaznoj vladi Srbije,ostalo je bez ozbiljnijeg efekta sve dok pre dva dana nije pala kisa i pocela da puni ispraznjene akumulacije.

Drugi ozbiljan razlog sto se u Srbiji ovog puta novogodisnji praznici nece docekivati i proslavljati s uobicajenom radoscu i veseljem je tekuce stanje na politickoj sceni.

Pobeda na parlamentarnim izborima u Srbiji mogla bi se s puno razloga nazvati trijumfalnom.Odnos l76 poslanika DOS-a u parlamentu, prema 74 poslanika opozicije to najbolje pokazuje.

I kad se stvari posmatraju iz tog ugla reklo bi se da nema ni povoda ni razloga za zabrinutost.Ali radost pobede pomucena je sastavom opozicine grupacije u kojoj se koncentrisalo sve sto je drzalo ili podrzavalo Slobodana Milosevica i njegovu politiku.

Posebno iznenadjenje - i za birace i za politicke analiticare - predstavlja uspeh Stranke srpskog jedinstva, ciji je osnivac nedavno ubijeni Zeljko Raznatovic Arkan.

Ta stranka, koju vodi najblizi Arkanov saradnik, do juce je bila na politickoj margini i odrzavala se zahvaljujuci unapred obezbedjenim glasovima sa Kosova, na ovim izborima je neocekivano osvojila l4 poslanickih mandata,ostavivsi za sobom SPO Vuka Draskovica,do ovih izbora najjacu opozicionu partiju, i nove stranke Milosevicevih disidenata Vucelica i Lilica koje nisu presle izborni cenzus.

Problem nije u tome sto je ta stranka postala jedna od opozicionih partija sa l4 mandata u srpskom parlamentu. Brojcano mnogo su jaci Seseljevi radikali sa 23 mandata i Milosevicevi socijalisti sa 37 poslanickih mesta.

Razlicita su tumacenja izbornog uspeha Stranke srpskog jedinstva.Izgleda da su najblizi istini oni koji tvrde da su se oko nje okupili nezadovoljnici ne samo iz tabora SPS,vec i svi drugi koji se smatraju vecim milosevicevcima od samog Milosevica.

Jasno je da ta stranka - ni sama ni zajedno sa radikalima i socijalistima - ne moze omesti izglasavanje bilo kog zakona ili dokumenta koji vlada predlozi.Ali moze svojim radikalnim i ratobornim zahtevima, igrajuci na kartu srpstva, da stavlja klipove u tockove nove vlasti,koja jos ne zna sa cim ce se sve suociti.

Valja verovati gospodinu Nebojsi Covicu, potpredsedniku prelazne vlade Srbije, kad kaze:"Nisam siguran da smo svi mi zajedno potpuno svesni onoga sto nas ceka". Stanje u godinama devastiranoj i bezobzirno pljackanoj zemlji je zaista duboko zabrinjavajuce.

Ali,valja,takodje, verovati da je glavna prepreka na putu u bolju buducnost uklonjena i da Srbi i drugi gradjani Srbije imaju razloga da s radoscu docekaju - i novogodisnje praznike i ulazak u treci milenijum - ma koliko ih trenutno pritiskaju razne nevolje.

U ime te radosti i vere da ce koliko sutra biti bolje, pisac Raskrsca upucuje citaocima najtoplije cestitke za Novu 200l. godinu i ulazak u 21.vek, sa zeljom da ih provedu u najboljem raspolozenju.

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.