RASKRSCA
Pise Milos Misovic

22. januar 2001.

Korak po korak u raskorak

Pre dva meseca u ovoj kolumni sam govorio o pukotinama u koaliciji DOS i izrazio bojazan da ce one dovesti do rascepa ako nova vlast bude i dalje tolerantna prema opstrukcionim zahtevima bivsih vladajucih stranaka. Danas je jasno da DOS marsira u raskorak

Moji prijatelji i poznanici, koji su se zajedno sa stotinama hiljada gradjana jos postojece Jugoslavije radovali pobedi DOS-a i predsednika Vojislava Kostunice i brzog, moglo bi se reci munjevitog, uspostavljanja normalnih odnosa sa zavadjenim svetom, sada se hvataju za glavu zbog cudnih postupaka predsednika Kostunice i ostrinom reakcija u vezi toga.

Prvi ozbiljniji znaci neslaganja ispoljili su se u razlicitom tumacenju mogucnosti za smenjivanje jednog od kljucnih Milosevicevih ljudi, sefa resora Drzavne bezbednosti Srbije, generala Radomira Markovica, koji je izjavio da ce otici samo ako to zatrazi predsednik Kostunica. Medjutim, Kostunica nije hteo da istakne takav zahtev, ne samo zato sto to nije u njegovoj saveznoj nadleznosti,vec i zbog toga sto kao legalista smatra da takve smene treba vrsiti posle konstituisanja novoizabrane vlasti u Srbiji.

Ali na konstituisanje nove Skupstine, pa prema tome i vlade Srbije, oteglo se u nedogled. Razlog je bezobzirna opstrukcija bivsih vladajucih stranaka koje, iako ne postoje ni teoretske mogucnosti da izmene izborne rezultate, koriste svaku zakonsku mogucnost da odloze zavrsetak izbornog procesa.

Kad su okoncani ponovljeni izbori na 19 izbornih mesta i kad se ocekivalo da ce se za koji dan Skupstina konstituisati, SRS je ulozila nov prigovor Republickoj izbornoj komisiji, tvrdeci da su izbori bili neregularni. Prigovor je odbijen, ali uporni radikali su izjavili zalbu Vrhovnom sudu Srbije, koji je - uvidjajuci ozbiljnost situacije - odrzao hitnu sednicu i odbio zahtev radikala. Ostaje sada da se vidi da li ce radikali iskoristiti i zakonski rok od deset dana da parlamentu dostave spisak svojih poslanika(Danas je javljeno da su radikali dostavili listu poslanika njihove stranke).

Casu nezadovoljstva u taboru DOS-a, a i u siroj javnosti, prelila su dva najnovija poteza predsednika Kostunice: prijem na razgovor bivseg predsednika SRJ Slobodana Milosevica i izjava da nece primiti na razgovor dr Karlu del Ponte, glavnog tuzioca Haskog tribunala, za vreme njene trodnevne posete Jugoslaviji.

Ti zbunjujuci potezi izazvali su zestoka reagovanja, kako pojedinih lidera DOS-a, tako i zbunjenih gradjana, koji se pitaju da li se ti potezi povlace iz neke neobjasnjene nuzde, ili su proizvod politike. predsednika Kostunice.Obrazlozenje da Predsednik nije mogao da odbije zahtev za razgovor legalnog predsednika najvece opozicione stranke delovalo je tako neubedljivo da je jos vise povecalo nezadovoljstvo nezadovoljnih, cije se simpatije pocinju okretati prema kriticarima takve politike.

Cudjenja i nagadjanja stizu i sa raznih strana sveta, jer takvi stavovi ne zabrinjavaju samo gradjane Srbije i Jugoslavije. Pretpostavke u stranim medijima su razlicite, ali gotovo ni jedna nije lisena kritickih tonova. Ohrabrujuce je, ipak, sto su retke one u kojima se izrazava verovanje da je Kostunica produzena ruka Milosevica. Ali nije dobro kad se Jugoslavija u svetskim medijima ponovo prikazuje u negativnom kontekstu.

Onima koji su pazljivije pratili srpsku i jugoslovensku politicku scenu , i posledice Miloseviceve politike, bilo je jasno da se koalicija od 18 politickih stranaka, iako u osnovi demokratskog opredeljenja ali razlicitih politickih programskih orijentacija, ne moze dugo ostati kompaktna. Ali se nije pretpostavljalo da ce do raskoraka doci pre nego sto se konstituise osvojena vlast.

Uzbudjenja i nezadovoljstva nisu bez osnova. Beogradski dnevnik Danas je u naslovu teksta o tome postavio pitanje: Da li preti raspad vladajuce koalicije? Mozda je prerano izvlaciti dalekosezne zakljucke. Sve sto je do sada pogresno ucinjeno, moze da se ispravi. Izgleda da i predsednik Kostunica uvidja da je u nekim stvarima prenaglio. Vec je za vreme nedavne posete Grckoj najavio da je njegov dnevni program toliko ispunjen da o susretu s tuziocem Haskog tribunala "jos nije razmisljao".

Bilo bi dobro da se i u "prebukiranom" programu nadje mesta za taj susret, kad se moglo naci vremena za razgovor s Milosevicem .To, razume se, ne znaci da se mora prihvatiti sve sto predlozi gospodja Del Ponte. Ali to bi bila i prilika da predsednik Kostunica javnom tuziocu Tribunala, koleginici po struci, objasni "pravno utemeljene primedbe" na nacin rada Tribunala (18. januara,kad je ovaj tekst predavan objavljena je vest da ce predsednik Kostunica primiti gospodju Del Ponte i razgovarati s njom).

Utisak o raskoraku u DOS-u za nijansu je popravljen, ali povodi i tragovi nisu izbrisani.

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.