RASKRSCA
Pise Milos Misovic

12. februar 2001.

Nemilosrdno, svim sredstvima

Ono sto se ovih dana dogadja na jugu Srbije, previse podseca na dogadjaje od pre dve godine koji su prethodili pocetku bombardovanja Kosova i Jugoslavije i dolasku medjunarodnih trupa na Kosovo

U vremenu u kome zivimo moguca su svakojaka iznenadjena,pa i najnoviji dogadjaji na Kosovu i jugu Srbije, iako oni ne treba da iznenadjuju one koji pazljivo prate i objektivno procenjuju tamosnja zbivanja.

Pre dva dana albanski ekstremisti na jugu Srbije uklonili su i poslednju nedoumicu:neocekivano su otkrili karte i bacili ih na sto. Pre nego sto sam poceo da pisem ova raskrsca, kojima je bio namenjen drukciji naslov, stigla je vest iz Bujanovca:

Albanski separatisti iz tri opstine sa Juga Srbije, koji se godinu dana predstavljaju kao OVPBM, porucili su da ne prihvataju Plan za resenje krize na jugu Srbije koji je pripremilo Koordinaciono telo srpske i jugoslovenske vlade, vec najavljuju da ce se "nemilosrdno i svim sredstvima" boriti za ostvarenje osnovnog cilja.

Da ne bi bilo zabune, rekli su da njihov cilj nije da se integrisu u institucije jugoslovenskog sistema, bez obzira sto je ponudjeni plan dobio podrsku glavnih medjunarodnih faktora, vec da je cilj njihove borbe da se opstine Presevo,Bujanovac i Medvedja sa mesovitim albansko-srpskim stanovnistvom prikljuce Kosovu.

Bez obzira na povod kojim je ta izjava data albanskim listovima na Kosovu, nije tesko zakljuciti da oni i njihova centrala na Kosovu racunaju da je Kosovo vec resen problem: nealbansko stanovnistvo je proterano, a otpor preostalih Srba na severu Kosova bice skrsen, pa je prirodno da glavnu udar sada treba usmeriti na jug Srbije.

Godinu i vise dana jugoslovenska i znatan deo medjunarodne javnosti su zamajavane izjavama medjunarodnih faktora kojima je povereno da obezbedjuju mir na Kosovu o velikoj zabrinutosti zbog nasilja koje albanske naoruzane grupe izazivaju u zoni bezbednosti na jugu Srbije.

Posebno je zanimljiv stav generalnog sekretara NATO-a Dzordza Robertsona. Ono sto je on donedavno izjavljivao podseca na pricu o puzu koji se pripremao da bere grozdje, ali kad je stigao u vinograd, grozdja vise nije bilo.

Koliko juce, preciznije,30. januara celnik NATO-a je izjavio da je s jugoslovenskim vlastima postignut dogovor o preduzimanju ostrih mera za slamanje nasilja "sacice albanskih ekstremista" u zoni kopnene bezbednosti na jugu Srbije.

Izrazivsi nadu da ce jugoslovenske, odnosno srpske vlasti pokrenuti mere jacanja poverenja, o cemu je govorio jugoslovenski ministar Svilanovic kad je bio u sedistu NATO-a, i uverenje da ce "ukljucivanje albanskog zivlja u lokalne organe uprave i policiju" doprineti smanjenju zategnutosti, gospodin Robertson je izrazio i odlucnost vojne organizacije kojom rukovodi:

"Mi smo reseni da se dosledno i neprestano hvatamo u kostac sa izazovima koje redu i miru postavlja sacica ekstremista. I dalje cemo preduzimati ostre akcije za sprecavanje provokacija tih ekstremista".

Ta kategoricna izjava (tako je bar zvucala) povratila je mnoge izgubljene nade, a nove srpske i jugoslovenske vlasti podstakla da ubrzaju izradu plana za resenje krize na jugu Srbije.Kad je plan zavrsen, istog dana je dobio podrsku Vasingtona, Moskve i Brisela.

Medjutim, kad su prdstavnici EU i NATO 5.februara razmatrali bezbednosnu situaciju na jugu Srbije i izrazili "veliku zabrinutost" zbog nasilja koje naoruzane ekstremisticke grupe izazivaju u zoni bezbednosti, generalni sekretar NATO-a bio je uzdrzaniji.Posle tog skupa on je rekao da se "razmatraju predlozi jugoslovenskih vlasti", ali da misli "da bi takvih predloga trebalo jos da bude".

Robertson nije rekao od koga se jos ocekuju predlozi za resenje tog sve zaostrenijeg problema, ali se pretpostavlja da je imao u vidu onu "sacicu albanskih ekstremista", za koju u danasnjem dnevniku RTS-a rekose da se povecala na l5.000 moderno naoruzanih vojnika.

Da je postojala necija dobra volja, i spremnost NATO-a i Kfora da na vreme preduzmu mere za obezbedjenje mira i normalnog zivota na ovim prostorima, puz bi stigao da obere grozdje. Ovako, nekome je ocigledno stalo da se na jugu Srbije pojavi novi Hasim Taci, ili stari u novon izdanju i sa novom, nesto modifikovanom ulogom.

Jugoslavija je, prema opstem misljenju, Planom za resenje krize na jugu Srbije povukla pravi potez. Kako ce se prema tom koraku postaviti Albanci iz Preseva,Bujanovca i Medvedje, znace se uskoro.Za sada nema izgleda da ce se ekstremna struja odazvati pozivu Havijera Solane da polozi oruzje, jer za nju vreme nasilja nije gotovo.

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.