RASKRSCA
Pise Milos Misovic

22.12.1999

RAT MILOSEVICEVIH GENERALA

Da li sadasnje carke izmedju generala Momcila Perisica, bivseg nacelnika Generalstaba Vojske Jugoslavije, i generala Nebojse Pavkovica, komandanta Trece armije, vode u generalski rat?

Kako je pocelo, izgleda da se nece dobro zavrsiti. Dvojica generala, do nedavno bliskih saradnika u sluzbi Milosevicevog rezima, iznenada su ukrstili maceve i za sada su jos na izazivackim pozicijama, ali sa velikim izgledima da krenu u otvorenu borbu.

Prvo je general Momcilo Perisic, bivsi nacelnik Generalstaba VJ, koji je smenjen, jer se nije slagao sa Milosevicevom koncepcijom odbrane Kosova, skinuo uniformu i poceo da se bavi politikom. Kao osnivac i lider Pokreta za demokratiju, dao je nekoliko intervjua u kojima je izneo niz nepovoljnih cinjenica po Milosevica.

U prvo vreme reakcije na Perisiceve izjave su bile dosta uzdrzane. Pretpostavke su bile da je uzdrzanost poticala otuda sto se znalo da je Perisic covek koji o Milosevicevoj politici mnogo zna i da polemika sa njim nije pozeljna. Situacija se izmenila kada se ambiciozni general Nebojsa Pavkovic, komandant Trece armije, ne skidajuci uniformu, a okicen raznim ordenima i priznanjima, ukljucio u politiku i poceo da optuzuje svakoga ko nije spreman da se bori za politiku izgubljenog Kosova.

Pre desetinu dana, tacnije 9. decembra, u intervjuu Politici, a kasnije i reagovanjem u istom listu, ratoborni general Pavkovic se okomio na svog bivseg pretpostavljenog - generala Perisica. Optuzujuci ga za sebicnost, kukavicko drzanje i odnos prema onima koji su se ustremili na rusenje ustavnih vrednosti, izmedju ostalog je rekao:

"General Perisic bi trebalo da se seti svog stava, a mi njegovi savremenici ih se secamo, da Vojska Jugoslavije treba da bude pasivna, da se maksimalno uzdrzi od uplitanja u oruzane sukobe, jer bi to moglo da izazove gnev jacih".

Nije to jedina zamerka koju mladji general upucuje nesto starijem kolegi. Pripisao mu je veliku odgovronost za naoruzavanje siptarskih teroristickih bandi, za blokiranje preko polovine teritorije Kosova i Metohije i glavnih komunikacija na tom prostoru. Optuzio ga je i da je u svom hodu ka bescascu potpisao vojni sporazum sa verifikatorima Evropske unije o povlacenju Pristinskog korpusa u kasarne i rasporedu i jacini jedinica na terenu. Uz sve to usledila je i teska optuzba moralne prirode:

"Da oseca i malo grizu savesti i da oseca licnu odgovornost, general Perisic bi svom narodu trebalo da objasni zasto nije dozvolio, na Ustavu i pravno zakonu utemeljeno, pravilno angazovanje Vojske Jugoslavije na zastiti civilnog stanovnistva". Pavkovic se postarao da verodostojnost iznetih optuzbi svojim potpisima potvrdi i nekoliko potcinjenih visokih oficira iz Pristinskog korpusa.

Iz njemu poznatih razloga, general Perisic u otpozdravu svom kolegi nije odgovorio istim tonom. Naglasio je samo da general maneken optuzuje "ne samo mene vec i onoga koji je uslovio potpisivanje ukaza o mom imenovanju na tako znacajnu duznost i koji je, punih pet godina, previdjao (a trebalo je samo da pita Pavkovica) da sam, kao nacelnik Generalstaba, ni manje ni vise nego nesvesni spijun zapadnih sila...".

Spor Pred gradskim sudijom za prekrsaje protiv Politike koja je objavila neproverene navode generala Pavkovica, Perisic nije dobio, jer se dovitljivi sudija snasao, oglasivsi se nenadleznim.

Koje ce oruzje biti upotrebljeno u daljoj borni, ostaje da se vidi.

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©1999 beograd.com. All Rights Reserved.