15.maj 2000.

Pisu: JOHN BARRY i EVAN THOMAS

PRIKRIVANJE ISTINE O KOSOVU

NATO je rekao da je izvojevao veliku pobedu, ali je rat naneo vrlo malo stete srpskim snagama. Posto ne priznaje ovo, Pentagon moze da buduce predsednike navede na pogresno misljenje o limitu americke moci. Ekskluzivna prica lista NEWSWEEK.

Za nju se tvrdilo da je najuspesnija vazdusna kampanja u istoriji. "Prekretnica u istoriji ratovanja," napisao je poznati vojni istoricar Dzon Kigan, apsolutni dokaz da "se rat moze dobiti samo vazdusnim snagama." Na pres konferenciji proslog juna, nakon sto je srpski silnik Slobodan Milosevic pristao da povuce svoju vojsku sa Kosova, nakon 78 dana bombardovanja koje nije kostalo zivota nijednog NATO vojnika ili pilota, Ministar odbrane Vilijam Koen je izjavio: "Mi smo ozbiljno desetkovali [srpske] vojne snage na Kosovu, jer sto smo unistili vise od 50% artiljerije i trecinu oklopnih vozila." Pokazujuci mape zivih boja, predsedavajuci Zajednickog sefa, general Henri Selton, ustvrdio je da su NATO vazdusne snage unistile "oko 120 tenkova," "oko 220 oklopnih transportera" i "do 450 artiljerijskog i minobacackog oruzja."

Antisepticki rat koga su vodili piloti koji su leteli na bezbednoj visini od tri milje iznad tla. Cini se isuvise dobrim da bude istina - a i jeste. U stvari - kako su neki kriticari i sumnjali u to vreme - ova vazdusna kampanja protiv srpske vojske na Kosovu bila je uveliko neefektna. NATO bombe su zaorale neka polja, digle u vazduh na stotine kola, kamiona i laznih objekata, a jedva ulubile srpsku artiljeriju i oklopna vozila. Prema zataskanom izvestaju Ratnog vazduhoplovstva do koga je dosao NEWSWEEK, broj ciljeva za koje je potvrdjeno da su unisteni bio je sicusni deo od onoga koje je objavljen: 14 tenkova, a ne 120; 18 oklopnih transportera, a ne 220; 20 komada artiljerijskog oruzja, a ne 450. Od 744 "potvrdjenih" napada koje su izvrsili NATO piloti tokom rata, istrazitelji Ratnog vazduhoplovstva, koji su proveli nekoliko nedelja precesljavajuci Kosovo helikopterom i peske, pronasli su dokaze za samo 58.

Ovaj izvestaj o nacinjenoj steti prikrili su vrhovni vojni oficiri i Pentagon, koji su u intervjuima za NEWSWEEK tokom protekle tri nedelje jos prikrivali ili poricali njegov znacaj. Cemu ovo izbegavanje i pretvaranje, uz uznemirujuci odjek naduvanog "broja tela" iz Vijetnamskog rata?Tokom celog rata na Balkanu general Vesli Klark, vrhovni komandant NATO, bio je pod pritiskom Vasingtona da proizvede pozitivne rezultate bombardovanja, od strane politicara koji su ocajnicki zeleli da izbegnu angazovanje kopnenih trupa u borbi. Ratno vazduhoplovstvo je protestvovalo da je tesko pogoditi tenkove sa 15.000 stopa, ali je Klark insistirao. Sada kada je rat odavno zavrsen, ni generali ni njihovi civilni gopodari nisu bas zeljni da se udubljuju u ono sto se stvarno dogodilo. Upitan koliko je srpskih tenkova i drugih vozila unisteno na Kosovu, general Klark ce samo odgovoriti: "Dovoljno."

U izvesnom smislu, istorija se prosto ponavlja. Piloti su preterivali sa svojim "pogocima" barem jos od Bitke za Britaniju 1940. godine. Ali ovo poslednje iskrivljavanje istine bi moglo uveliko da navede buduce politicare na pogresan put. Ratno vazduhoplovstvo je bilo efektno u Kosovskom ratu, ne protiv vojnih ciljeva, vec protiv civilnih. Vojni planeri ne vole da iskreno govore o bombardovanju civila radi zastrasivanja ("strateski ciljevi" je omiljeni eufemizam), ali ono sto je privuklo paznju Milosevica bilo je gasenje svetla u centru Beograda. Teranje srpskog stanovnistva da pati time sto su gadjali elektrane - a ne "puckanje" po tenkovima na poljima Kosova - ugrozavalo je njegov ostanak na vlasti. Ovaj srpski diktator nije bio toliko porazen, koliko gurnut nazad u svoju jazbinu - za izvesno vreme. Hirurski precizan udar ostaje i dalje cudo. Cak i sa najboljom tehnologijom piloti mogu da uniste mobilne mete na tlu samo kada lete nisko i polako, izlozeni protivavionskoj paljbi. Ali NATO nije zeleo da pilote vidi ubijene ili uhvacene.

Umesto toga, Pentagon je zapravo proglasio pobedu i ucutkao sve sumnje oko toga sta je vazdusni rat u stvari postigao. Prica o prikrivanju otkriva nacin na koji vojna birokratija moze da izokrene istinu - ne toliko otvorenim laganjem, vec "ponovnim analiziranjem" problema i zmurenjem na nepogodne cinjenice. Uhvacen na delu je bio general Klark, koji je prosle nedelje ostavio svoje mesto u kontroverznom ranom penzionisanju. Posto mu njegovi gospodari u Vasingtonu ne veruju, Klark ce se penzionisati iz vojske sledeceg meseca, bez ikakvih fanfara kojima su pozdravljeni drugi heroji osvajaci, kao Dvajt Ajzenhauer nakon drugog svetskog rata, ili Norman Svarckopf nakon Pustinjske oluje. Mora mu se priznati da je bio sumnjicav oko tvrdnji vazduhoplovnih snaga i da je pokusao - barem u pocetku - da stekne preciznu sliku bombardovanja na Kosovu. Na kraju rata srpski komandant kopnenih snaga, general Nebojsa Pavkovic, tvrdio je da su izgubili samo 13 tenkova. "Srpske dezinformacije," rugao se Klark. Ali tiho, Klarkovi sopstveni ljudi su mu rekli da je srpski general mozda u pravu. "Moramo da istrazimo ovo do kraja," rekao je Klark. Tako je krajem juna Klark poslao jednu ekipu na Kosovo da obavi pregled na licu mesta. 30 strucnjaka, neki iz NATO, ali vecina iz Ratnog vazduhoplovstva SAD, nazvani su Tim za procenu efektnosti municije ili MEAT. Kasnije su par tih oficira sebe nazivali "mrtvo meso" (igra reci: meat = meso).

Bombardovanje, otkrili su oni, je bilo veoma precizno kada su bili u pitanju fiksni ciljevi, kao bunkeri i mostovi. "Ali su nas puno puta nasamarili," rekao je jedan clan tima. Srbi su zastitili jedan most od NATO bombardera koji su leteli na velikim visinama tako sto su izgradili, 300 jardi uzvodno, lazni most od polietilenskih plahti rasirenih preko reke. NATO je "unistio" ovaj lazni most mnogo puta. Artiljerijski komadi su lazirani od dugih crnih stabala poredjanih na stare kamionske tockove. Jedan SA-9 protivavionski raketni lanser napravljen je od papira oblozenog metalom, koji se koristi u Evropi za pravljenje pakovanja za mleko. "To bi izgledalo savrseno sa tri milje visine," rekao je jedan analiticar iz MEAT tima.

Ovaj tim je pronasao na desetine spaljenih kola, autobusa i kamiona - ali veoma malo tenkova. Kada je general Klark cuo ove lose vesti, naredio je timu da izadje iz svojih helikoptera: "Dodjavola, odvezite se do svakog od tih mesta. Prosetajte po terenu." Ekipa je kopala po kraterima od bombi, gde su ih vise puta lokalni seljani zasuli djubretom koje bacaju u ove improvizovane jame za djubre. Pocetkom avgusta MEAT se vratio u stab Ratnog vazduhoplovstva, u vazdusnoj bazi Ramstajn u Nemackoj. sa 2.600 fotografija. Podneli su izvestaj generalu Valteru Negertu, zameniku komandanta Ratnog vazduhoplovstva u Evropi. "Kako to mislite da nismo pogadjali tenkove?" Begert je pitao. Klark je imao istu rekaciju. "To ne moze biti," rekao je. "Ne verujem u to." Klark je insistirao na tome da su Srbi sakrili svoju ostecenu opremu i da ova ekipa nije dovoljno dobro gledala. Nije tako, receno mu je. Tenk od 50 tona se ne moze odvuci a da ne ostavi za sobom duboke tragove po zemlji, koje ovaj tim nije video.

Ratnom vazduhoplovstvu je naredjeno da pripremi novi izvestaj. Za mesec dana je general-major Dzon Korli uspeo da preda izvestaj koji se dopao Klarku. On je pokazao da je NATO uspesno pogodio 93 tenka, sto je blizu 120 za koliko je general Selton na kraju rata tvrdio da je pogodjeno, i 153 oklopnih transportera, sto nije daleko od 220 kako je rekao Selton. Korlijev tim nije obavio nikakvu novu pretragu terena. Umesto toga su trazili bilo sta sto bi potvrdilo tvrdnje pilota. "Ova metodologija je potpuno pouzdana," rekao je Korli, koji je snazno porekao svaki pokusaj da prikriva. "Dim i ogledala" je slicnije tome, prema visem oficiru u stabu NATO koji je ispitivao podatke. Jer za vise od pola pogodaka za koje je Korli tvrdio da su "potvrdjeni pogoci," bio je samo jedan dokaz - obicno, mutni video snimak iz pilotske kabine ili eksplozija koju je detektovao spijunski satelit. Ali sateliti obicno ne mogu da razaznaju da li bomba nesto pogodi kad eksplodira.

Korlijev izvestaj je izvan Ratnog vazduhoplovstva docekan sa tihom nevericom. NATO izvori kazu da su zamenik generala Klarka, britanski general Sir Rupert Smit, i njegov nacelnik staba, nemacki general Diter Stokman, privatno upozorili Klarka da ne prihvati Korlijeve cifre. Americka obavestajna zajednica je takodje bila sumnjicava. CIA mnogo vise veruje novembarskom skupu americkih i britanskih obavestajnih strucnjaka, koji je utvrdio da je jugoslovenska vojska nakon rata bila samo marginalno manja nego ranije. "Niko nije bas voljan da razgovara o ovoj temi," rekao je jedan sluzbenik CIA za NEWSWEEK.

U poslednje vreme je Ministarstvo odbrane pokusalo da vara. U januaru su se ministar odbrane Vilijam Koen i general Selton potpisali na zvanicni Izvestaj posle akcije upucen Kongresu u vezi Kosovskog rata. Ovaj izvestaj na 194 strane je bio tako lisen cvrstih podataka da su ga sluzbenici Pentagona iz sale nazvali "bez vlakna." Ovaj izvestaj nije obuhvatio Korlijevu tabelu, koja pokazuje da je NATO pogodio 93 tenka. Ali je tekst obuhvatio jedan upozorenje: "ova procena ne pruza nikakve podatke o proporciji ukupnih mobilnih meta koje su pogodjene i nivou nanete stete". U prevodu, prema visem sluzbeniku Pentagona: "Evo tabele Ratnog vazduhoplovstva. Mi mislimo da ona nista ne znaci." U svom najnovijem izvestaju u kome se velica trijumf vazdusnog rata, cak je i Ratno vazduhoplovstvo prestalo da koristi podatke iz Korlijevog izvestaja.

U intervjuu za NEWSWEEK, general Clark je odbio da se upusti u zvanicnu diskusiju u vezi cifri. Portparol generala Seltona je ustvrdio da su mediji, a ne vojska, opsednuti "brojanjem graha." Ali graha je ovde u pitanju. Nakon novembarskih izbora Pentagon ce uraditi jedan od svojih cetvrt-godisnjih pregleda, raspodeljujuci budzetske prioritete. Ratno vazuhoplovstvo ce traziti lavovski deo. Slajd koji je jedan predavac pokazao na nedavnom simpozijumu vazduhoplovstva koji je organizovalo Vazduhoplovno udruzenje mocnog vasingtonskog lobija, govori: "To nije mit... Americki nacin ratovanja."

Postoji rizik da ce oni koji donose odluke i polticari postati jos vise vezani za mitove kao sto su "hirurski precizni udari." Kosovska lekcija je da civilno bombardovanje pali, iako postavlja moralna pitanja i mozda nije dovoljno da svrgne tirane kao Milosevica. Protiv vojnih meta, bombardovanje sa velikih visina je precenjeno. Svaki glavnokomandujuci koji se ne suoci sa ovom surovom realnoscu samo ce se zavaravati.

© 2000 Newsweek, Inc.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.