http://www.msnbc.com/news/449682.asp?cp1=1

22. avgust 2000.

EKSKLUZIVNO ZA `NEWSWEEK WEB`

KRIVI DOK SE NE DOKAZE DA SU NEVINI

Pise: Joshua Hammer

Da li je nevina srpska porodica provela godinu dana u zatvoru u americkoj vojnoj bazi na Kosovu zbog nesposobnosti americke vojske - ili necega jos goreg? To je pitanje koje sada istrazuju vojni istrazitelji nakon dramaticnog ishoda 8. avgusta sudjenja za ubistvo Miroljubu Momcilovicu i dvojici njgeovih sinova, Bobanu i Jugoslavu, u Gnjilanima na Kosovu.

U JEDNOM OD NAJkontroverznijih sudskih postupaka vodjenih na Kosovu od kad se povukla srpska vojska prosle godine, ova tri coveka su drzana u zatvoru bez prava na kauciju, pod americkom strazom u americkoj vojnoj bazi Bondstil od jula 1999,. nakon pucnjave sa grupom Albanaca koji su napali njihovu radnju. Jedan heroj OVK je poginuo u ovoj pucnjavi, u koju su bili umesani i americki vojnici stacionirani u blizini. Porodica Momcilovic je sve vreme tvrdila da je nevina dok se ovaj slucaj vukao po kosovskim rudimentarnim sudovima. A onda, proslog meseca, u razvoju dogadjaja koji je osramotio tuzioce i americku vojsku, americki snajperista je svedocio dajuci izjavu na sudu otvorenom za javnost da je on, a ne clanovi porodice Momcilovic, ispalio smrtonosne metke. Sada zvanicnici UN i posmatraci, pravni strucnjaci koji se brinu o zastiti ljudskih prava, optuzuju da su vojni istrazitelji znali od pocetka da je americki snajperista odgovoran za ovo ubistvo - i zele da znaju zasto je vojska prikrivala ovaj kljucni dokaz 12 meseci.

Kako je NEWSWEEK prvi izvestio proslog juna, ova optuzba za ubistvo protiv klana Momcilovic jedva da je drzala vodu. U pet sati popodne 10. jula 1999. pet naoruzanih Albanaca priblizilo se njihovoj porodicnoj radnji za auto delove u centru Gnjilana. Kao i u vecem delu Kosova, Gnjilane su bili u haosu u to vreme, rastryan nizom osvetnickih napada etnickih Albanaca na srpske civile, ukljucujuci tu pljacke, paljenje kuca i ubistva. Ovaj sukob u radnji za auto delove, koji je snimljen bezbednosnim video kamerama, montiranim na krovu kuce porodice Momcilovic, pokazuje Afrima Gagica, OVK borca, kako se priblizava ulaznim vratima i pita da li moze da kupi svecice. Masuci pistoljem, Gagica onda zahteva da Momcilovic i njegovi sinovi predaju svoje oruzje. "Odmah izadjite napolje," upozorava on. "Opkoljeni ste." U tom trenutku iz kuce se zacuje pucanj, a Gagic i njegovi albanski drugovi odgovaraju uskomesanom paljbom. Americki vojnici utrcavaju na scenu. Dok su oni povratili red, Gagica lezi mrtav na ulici. Drugi Albanac po imenu Naser Azemi je ubijen dok je bezao mercedesom, a Nebi Aslani, koji je bio u kolima sa Azemijem, je ranjen.

Americki NATO vojnici su uhapsili trojicu Srba i prezivele Albance na licu mesta i drzali ih u americkoj vojnoj bazi Bondstil pored Gnjilana. Agenti americke vojne policije su onda lpoceli da istrazuju ova ubistva, ispituju video traku i saslusavaju Momcilovice, njihove albanske napadace i brojne americke vojnike. Svoj izvestaj su zavrsili 17. jula i predali ga okruznom sudu u Gnjilanima. Izvestaj je za ubistvo Azemija okrivio americke snajperiste, ali je tvrdio da je Gagica ubijen od strane porodice Momcilovic. Ipak, izvestaj je nasao olaksavajuce okolnosti: "Porodica Momcilovic se osetila ugrozenom i branila je svoje (sic) domove i zivote," tvrdi se u izvestaju. "Prebivaliste Momcilovicevih je zatim pretreseno i opljackano... Ova akcija je zakljucena u arhivima ove kancelarije i ne predvidja daljnju istraznu aktivnost."

Americka vojska je onda izasla iz slike. Ova tri coveka su ostala zatvorena u bazi Bondstil, ali je slucaj ostavljen kosovskim rudimentarnim sudovima na resavanje. Ono sto se dalje desavalo, optuzuju posmatraci, bilo je indikativno za pristrasnost koji reseta sudski sistem ove pokrajine. Predsednik Okruznog suda u Gnjilanima, Albanac, pustio je sve Albance iz pritvora posle mesec dana, ali je naredio da se trojici Momcilovica sudi za ubistvo. Posmatraci ovog sudjenja koje se odrzavalo tri dana u aprilu, nazvali su sudski postupak "farsom." Nijedan od americkih vojnika koji je ucestvovao u pucnjavi nije pozvan da svedoci. Autopsija nije nikad uradjena na telu Afrima Gagice da utvrdi da li je mozda ubijen iz puske M16, koju nose americki snajperisti. Sud je odbio da dozvoli koriscenje video trake koja ih oslobadja od optuzbe kao dokaza, jer je tuzilac sumnjao u njenu autenticnost. Nakon tri dana saslusanja sudjenje je prekinuto u ocekivanju odluke da li treba prihvatiti video traku kao dokaz.

Dok su Momcilovici camili u zatvoru, reporteri su poceli da ispituju slucaj. Americka vojska u bazi Bondstil odbila je da da bilo kakav komentar. Novinarima nije dozvoljen pristup porodici Momcilovic; u junu je NEWSWEEK je pokusao da razgovara sa pravnicima americke vojske u bazi Bondstil, ali je obavesten da do njih ne moze doci. "Ovo je osetljivo pitanje u ovom trenutku," rekao je sluzbenik za odnose sa javnoscu listu NEWSWEEK. Kako se ispostavilo, vojna komanda imala je dobar razlog za izbegavanje medijskih istraga. Elizabet Rubin, novinar honorarac, koja je istrazivala ovaj slucaj za casopis Harpers za clanak o kosovskom pravnom sistemu, uspela je da pronadje i intervjuise nekoliko americkih snajperista u Fort Beningu u Dzordziji. Americki vojni izvori sada priznaju da postoje nedoslednosti izmedju izvestaja od 17. jula i prica snajperista o tome sta se dogodilo 10. jula. Kao rezultat ispitivanja Rubinove, vojska je ponovo otvorila ovu istragu, skupivsi 130 stranica novih izjava koje su bile u suprotnosti sa inicijalnim nalazima vojne policije.

Sudjenje Momcilovicima je nastavljeno u poslednjoj nedelji jula. Ovog puta, video traka koja oslobadja od optuzbe je prikazana panelu od tri sudije. Ali je bomba pala nekoliko dana kasnije. Na sudu je procitana izjava data pod zakletvom kaplara Roberta Bleka, snajperiste americke vojske koji je bio stacioniran na trinaestom spratu staba u zgradi Radio Gjilana tokom pucnjave izmedju Albanaca i Momcilovica. Blekova izjava je bila nedvosmislena: priznao je da je ubio OVK coveka iz svog seidsta u zgradi dok je trcao prema njemu ulicicom masuci pistoljem: "Pogodio sam ga tacno u srediste. Iskopali su ga iz ulicice," svedocio je on. Dalje je svedocio da je vojna policija imala njegovo svedocenje sve vreme, da ga je vojna policija saslusavala cetiri puta nakon incidenta, i na 13. spratu zgrade staba u zgradi Radio Gnjilana odakle je ispalio taj metak - i u stabu vojne polcije u bazi Bpndstil. Blekovo priznanje o odgovornosti zaprepastilo je sud. Nekoliko dana kasnije Momcilovici su oslobodjeni optuzbe za ubistvo i pusteni na slobodu.

Zasto je bilo potrebno citavih godinu dana da Blekovo priznanje o krivici izbije na svetlost dana? U jednom intervjuu za list `Stars and Stripes` proslog meseca Dejvid Marsal, sef OEBSa za ljudska prava i vladavinu zakona na Kosovu, optuzuje americku vojnu policiju za prikrivanje. Na osnovu 130 stranica izjava svedoka objavljenih proslog meseca, "Nema apsolutno nikakve sumnje da su tacno znali sta se dogodilo u noci 10. jula, a ipak nisu objavili tu informaciju sve do 22. jula 2000.," rekao je Marsal ovim novinama americke vojske. Neki pravni eksperti za Kosovo teoretisu da su istrazitelji vojne policije sakrili Blekovu ulogu u ovom ubistvu zbog albanske osetljivosti, strahujuci da bi on mogao biti optuzen za upotrebu preterane sile.

Americki vojni zvanicnici poricu da su ista skrivali. "Nije bilo zle namere, nije bilo prikrivanja," insistira Mark Raimondi, sluzbenijk za odnose sa javnoscu americke vojne policije u Pentagonu. Odbivsi da ulazi u detalje zbog toga sto "je istraga u toku," Raimondi samo kaze da Blek nije rekao istraziteljima tokom svog prvog intervjua da je on pucao i ubio Gagicu. "Blekova izjava [da je on "pogodio ga tacno u srediste"] nije bila na raspolaganju u vreme pucnjave," kaze Raimondi. Raimondi takodje kaze da su vojni istrazitelji bili "skrhani" u vreme ubistva Gagice i da mozda nisu prikupili izjave tako pazljivo koliko su mogli. "Ovo nije bio izolovan incident. Bilo je akata nasilja po celom gradu tog dana - ubistava i pucnjave na sve strane."

Vrhovni komandant vojske u Evropi, general Montgomeri Majgs, rekao je za list `Stars and Stripes` proslog meseca da je za to kriv traljav istrazni rad nakon pucnjave. "Da smo bolje obavili posao u pocetku pri prikupljanju informacija, vec bismo dosli do toga," rekao je Majgs, odbijajuci da elaborira ovo. Majgs "je nalozio sveobuhvatni sistematski pregled okolnosti u ovoj stvari," kaze Mili Voters, sluzbenik za odnose sa javnoscu komande vojske SAD u Evropi. "Taj pregled je u toku. On ce ukljuciti razmatranje procedura u vodjenju ovog incidenta."

Ipak, dokazi ukazuju na to da je americka vojna policija sprovela temeljitu i metodicnu istragu. Odmahnakon pucnjave ona je saslusala jos nekoliko drugih snajperista. U izjavama pod zakletvom ispred suda proslog meseca svi su oni potvrdili da je Blek ubio Gagicu. Kapetan Robert MekKoj je izjavio da je Gagica ubijen jer je `tip posegnuo za svojim pistoljem koji mu je bio pored levog kolena'. Snajperista Stefan Parkin je izjavio da je MekKoj prvi pucao u Gagicu, a onda ga je Blek ubio nakon toga, jer 'se jos uvek kretao, masuci oruzjem. Kapetan Blek ga je ubio iz puske M16.' Drugi snajperista, narednik Gregori Hotaling, koji je rekao da je sedeo pored Bleka tokom pucnjave, potvrdio je da ga je Blek obavestio da je 'tip posegnuo za svojim oruzjem i da je pucao u njega i da ga je pogodio iz svoje puske M16. Par dana nakon incidenta, jedan agent vojne policije nas je sve ispitivao o ovom incidentu i mi smo svi saslusani na 13. spratu zgrade Radio Gnjilana.' Jos jedan snajperista, major Stiven D. Rasel, izjavljuje da je 'mogao da shvati da je Blek pogodio Gagicu u grudi.'

Ipak, jos uvek nije jasno sta su Blek i drugi snajperisti rekli vojnoj policiji 10. jula. Niti je iko objasnio zasto su ovi vojni snajperisti cutali dok su Momcilovici camili u zatvoru. "Vojska SAD duguje porodici Momcilovic odgovor na to," kaze izvor u OEBS-u, koji ce izdati izvestaj u kome se kritikuje i vojna istraga i sudjenje. Raimondi kaze da "ce se saznati sta se stvarno dogodilo, ali bi bilo preuranjeno spekulisati oko toga sta se dogodilo. " U medjuvremenu, Momcilovici su napustili Kosovo i potrazili spas u Srbiji. Okrivljeni su samo za ilegalno posedovanje oruzja i otpuzeni na vreme koje su proveli u zatvoru - gest spasavanja obraza Gnjilanskog suda.

2000 Newsweek, Inc.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.