Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

03.03.2000

ZA KIM ZVONO ZVONI

Niko nije ostrvo, sasvim sam za sebe, svako je deo Kontinenta, deo kopna... Smrt svakog coveka umanjuje i mene, jer i ja cinim Covecanstvo; i zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; zvoni za tobom.
                                                                                  (Dzon Don) 

Ameriika je u soku. Ucenik prvog razreda, sestogodisnji decak, ubio je drugaricu iz odeljenja, sestogodisnju devojcicu, pistoljem koji je doneo u skolu.

Ubistvo vise nije znacajna vest u Americi. Nekoliko sati pre toga dogodilo se jedno ubistvo a nekoliko sati kasnije doslo je do masovnog ubistva negde drugde u Americi. Ni smrt u skoli nije iznenadjenje posle serije ubistava u skolama u poslednjih nekoliko meseci. Medjuitm, ovo ubistvo je specificno. Sada je obarac povuklo dete, ali dete u tom uzrastu ne moze da bude ubica. Odgovoran je neko drugi.

Americki predsednik Bil Klinton je zatrazio od Kongresa da donese zakone o kontroli oruzja koji ukljucuju i preventivne mere, kao sto je zastitna brava koju deca ne mogu da otvore. "Odakle tom detetu pistolj?", zapitao se Klinton. "Zasto su detetu dozvolii da puca?". "Kad vec imamo tehnologiju da postavimo brave koje deca ne mogu da otvore, zasto je ne koristimo?".

Tri pametne recenice, koje bi mogle da rese problem, bar iz predsednikovog ugla.

Krivi su roditelji, ali otac decaka je u zatvoru; majka, narkoman, je ko zna gde a susedi su "oduvek sumnjali da se u toj kuci dogadja nesto cudno". I bili su u pravu: decak zivi sa rodjacima medju ukradenim pistoljima i drogama i cak spava na podu, ali nikad nista nisu ucinili osim sto su sumnjali.

Krivi su nastavnici, ali skola ne moze sama da resi probleme sa kojima drustvo ne moze da izadje na kraj.

Nekoriscenje moderne tehnologije, kao sto je postavljanje zastitnih brava na pistolje, je takodje krivo, ali upravo tu predssednik najvise gresi. Pistolje ne treba kontrolisati, nego ih uopste ne koristiti. Mocni lobi proizvodjaca oruzja je najveci neprijatelj svakog drustva.

Bombi, koja bi mogla da ubije citavo Covecanstvo, divili su se kada je ubila 100.000 ljudi. Pametne bombe, proizvod moderne tehnologije, nedavno su takodje hvaljene. One su ubile suvise dece u Jugoslaviji, sto je navelo vojne strucnjake da koriste odvratnu frazu "kolateralna steta". Da li su pametne bombe krive?

Svakog dana, na Balkanu i sirom sveta deca umiru od podmetnutih mina. Istog dana kada se dogodilo ubistvo u skoli u SAD dvojicu decaka u Pakistanu je ubila rucna bomba.

Danasnja deca zive u svetu nasilja. Ona to nasilje ne bi mogla da vide samo ako bi kroz zivot isla sa povezom preko ociju. A ako ne bi mogla da ga vide u stvarnom zivotu, imala bi ga dovoljno na televiziji.

Trojica decaka, stari izmedju 14 i 18 godina, deca oficira americke armije iz baze kod Darmstata, u Nemackoj, bacali su stenje sa nadvoznjaka na autoput i ubili dve zene vozace. Pricu su odmah objavile sve nemacke televizijske stanice. Sledeceg dana grupa nemackih decaka je bacala stenje sa nadvoznjaka na autoput...

Krivi su samo odrasli ako deca nemaju zivot kakav zasluzuju, ali ne samo roditelji. Egoizam je uvek bio izvor zla. Kada cujete pucnjeve, ne pitajte za kim zvono zvoni. Zvoni za vama.

[ Prethodne kolumne ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.