Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

12.07.2000.

KOKA KOLA

Kompanija "Coca-Cola" ima spremnu veliku posiljku "koka kole" na granici Severne Koreje ocekujuci da postane prvi dzinovski proizvodjac iz SAD na trzistu te zemlje. Privredno izolovana Severna Koreja jedna je od retkih zemalja nase planete u kojima se ne prodaje najomiljenije bezalkoholno pice na svetu, zato sto su protiv nje pola veka na snazi bile americke sankcije.

Sada je to samo pitanje dana, posto su americke sankcije delimicno ukinute posle istorijskog susreta na vrhu izmedju severnokorejskog vodje Kim Jong Ila i juznokorejskog predsednika Kim Dae Dzunga. Dvojica Kimova potpisali su sporazum kojim se obavezuju da ce raditi na ujedinjenju na Korejskom poluostrvu. U njemu se daje i obecanje da ce biti ujedinjene desetine hiljada porodica koje su vec 50 godina razdvojene, da ce biti odrzan novi samit u Seulu kao i da ce se podsticati juznokorejska ulaganja u osiromasenu privredu Severne Koreje.

Severna i Juzna Koreja su osnovane 1948. godine a sukob tih dveju zemalja bio je tezak i krvav. Korejski rat od 1950. do 1953. godine ostavio je za sobom pet miliona mrtvih, ranjenih i nestalih. Dve Koreje su i u proslosti pokusavale da se zblize Deklaracijom iz 1972. i dogovorima o nenapadanju iz 1991. ali su povremeni sukobi ipak izbijali. Pre godinu dana u Zutom moru je doslo do vatrenog okrsaja brodova dveju zemalja i to je bio najkrvaviji pomorski sukob od zavrsetka medjusobnog rata.

U Juznoj Koreji je sastanak docekan sa velikim odusevljenjem, jer milion porodica dobijaju priliku da posete rodjake koje nisu videli 50 godina. Porodicna okupljanja se ocekuju oko 15. avgusta, kada obe zemlje proslavljaju godisnjicu oslobodjenja Koreje od japanske okupacije. Delegacije Crvenog krsta dve zemlje su vec odrzale sastanak na kome su se dogovorile o nacinu okupljanja porodica.

Ostaju i teska pitanja o sposobnosti Juzne Koreje da podnese troskove ujedinjenja sa severnim delom zemlje, gde je zivotni standard oko deset puta nizi. Procene zasnovane na ujedinjenju Nemacke idu do hiljadu milijardi dolara. Bez obzira na to, odusevljenje je i dalje veliko. Planovi sezu i u buducnost. Fudbalski savez Juzne Koreje zeli da igraci iz obe zemlje nastupe u zajednickoj reprezentaciji na Svetskom prvenstvu 2002. koje ta zemlja organizuje zajedno sa Japanom. Naravno, "Coca-Cola" je sponzor reprezentacije Juzne Koreje. Kompanija vec razmatra mogucnost da bude sponzor i igracima sa severa.

Na drugoj strani sveta Meksiko krece u gigantsku smenu vlasti jer su biraci oduvali partiju koja je vladala godinama. Institucionalna revolucionarna partija (PRI) drzi svetski rekord: vladala je 71 godinu. Nekad revolucionarna sila, PRI je zavrsila u skandalima i korupciji koji su unistavali privredu osiromasene drzave.

Vinsente Foks, poslovni covek i beskompromisni politicar bez dlake na jeziku, priredio je iznenadjenje veka pretvarajuci koaliciju svoje Partije nacionalne akcije i Zelene partije u vodecu politicku snagu Meksika. Bio je to prvi poraz PRI na izborima za predsednika od kako je 1929. godine osnovana da bi prekinula borbu za vlast posle krvave meksicke revolucije.

Bilo je lako videti da su PRI odbrojani dani: u poslednjih nekoliko nedelja Fransisko Labastida, predsednicki kandidat ove partije, delio je televizore, komplete alata i masine za pranje rublja i odusevljavao mase pop koncertima, cirkuskim predstavama i muskim striperima. Ipak, bilo je nemoguce vratiti milione biraca u narodu koji ima 95 miliona ljudi, jer je poverenje medju stanovnistvom izgubljeno tokom godina korupcije.

Vinsente Foks (58) je poceo kampanju pre tri godine kao guverner drzave Gvanahuato i vlasnik ranca. Njegov zadatak je bio mnogo laksi: obecao je da ce ukinuti korupciju i rekao da ce bogatstva zemlje pravednije raspodeliti.

Foks ce 1. decembra preuzeti funkciju predsednika. Buducnost Meksika mnogo obecava cak i bez privrednog rasta ako novi predsednik uspe da zasutavi koprupciju u zemlji, a ja verujem da je u stanju da to uradi.

Zasto? Vinsente Foks je nekadasnji direktor lokalne kompanije "Coca-Cola" i covek koji je omiljeno bezalkoholno pice doneo u ovu zemlju.

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.