Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

02.08.2000.

U MOM ZIVOTU

Ima mesta kojih cu se secati Celog svog zivota, iako su se neka izmenila, Neka zauvek i ne nabolje, Neka su nestala a druga ostala. ("In My Life", The Beatles)

Zar vam se ne cini neverovatnim kada pomislite da je proslo 30 godina otkako su se Bitlsi razisli? Meni izgleda tako. U mom zivotu su prisutni svaki dan, ili mozda skoro svaki dan, jer svi dani u zivotu nisu ispunjeni radoscu. Ali, mnogi ljudi smatraju da treba da budu ispunjeni. Ako nema niceg drugog sto bi vam ulepsalo dan, mozete bar da probate da odslusate neku pesmu Bitlsa. To bi trebalo da bude dovoljno.

"U mom zivotu" ("In My Life") zove se pesma koju je "slavna cetvorka" iz Liverpula napisala pre vise od 30 godina, pre 35 da budem precizan. To je najbolja pesma koja je ikad napisana. Nemojte misliti da preterujem sa svojom naklonoscu prema ovoj grupi. Ona je svakako jedna od mojih najomiljenijih pesama, ali to nije moja odluka.

Britanski muzicki magazin Mojo sastavio je listu 10 najboljih pesama svih vremena tako sto je sabrao glasove sa lista koje su dostavili 20 cuvenih autora pesama, ukljucujuci i Pola Mekartnija iz Bitlsa, Brajana Vilsona ("The Beach Boys") i autore tekstova Dzerija Lajbera i Hala Dejvida.

Osim "In My Life", koju su napisali Mekartni i Dzon Lenon i koja se pojavila na albumu "Rubber Soul" (1965), na ovoj listi se nasla i pesma Bitlsa "Here, there and everywhere". Ona je na cetvrtom mestu i napisali su je takodje Lenon i Mekartni za album "Revolver" iz 1966 godine.

Naravno, na ovakvim listama bi trebalo da se nadju i neke druge pesme ove grupe, ali bi bila veoma teska odluka kada bih morao da kazem da li bi to bila "Eleanor Rigby", "Yestarday", "Michelle", "Strawberry Fields Forever" ili "Imagine" iz Lenonove solo karijere, koja je nedavno izabrana za "Pesmu veka".

Pesma "In My Life" je pravo malo remek-delo jednostavnosti a time i savrsenosti. Zaista, tesko bi se naslo nesto sto su pisali savremeni autori i sto bi moglo da se takmici sa njenom jednostavnoscu i lakocom. Ime nagrade "Najbolja pesma svih vremena" svakako ne ukljucuje klasicnu muziku, vec samo rok i zabavnu muziku.

Ipak, veoma je tesko definisati zabavu. Mnogi brilijantni manji radovi Volfganga Amadeusa Mocarta i Ludviga van Betovena napsiani su samo da zabave ljude i da im dane na Zemlji ucine prijatnijim. I danas su cuveni valceri "Kralja" Johana Strausa najomiljenija zabava vecine Austrijanaca.

Ako se istorija muzike posmatra u ovom svetlu, nije cudno sto mnogi strucnjaci zele da ukljuce Bitlse u programe muzickog obrazovanja i u udzbenike. Divan primer ovakvog pristupa moze da se nadje u jugoslovenskim skolama, gde deca mogu da uce o Bitlsima, Bobu Dilanu i Reju Carlsu pored cuvenih muzicara klasicnih vremena.

Kao i clanovi ove grupe, vecina rok muzicara su muzicki obrazovani. Mnogi od njih su po sticanju najviseg nivoa klasicnog muzickog obrazovanja odlucili da zabavu ucine svojom profesijom, jer ove dve kategorije razdvaja veoma tanka linija, tako da se one preplicu. Lep primer za to su bili neki cuveni koncerti rok grupa koje su nastupale sa klasicnim filharmonijskim orkestrima.

Ipak, linija koja razdvaja dobru i losu zabavu je jos tanja i sve sto se napise pod time imenom ne zasluzuje da se nazove zabavom.

Kako da je onda definisem? Dobra zabava je nesto sto moze da ulepsa dan u mom zivotu i u vasem zivotu. Ako slusanje neke muzike moze da vas usreci, vi zaista imate lep zivot.

Bitlsi su prisutni svakog dana u mom zivotu i zato cesto ne mogu da verujem da je proslo 30 godina otkako su prestali da sviraju. Pre samo nekoliko dana jedan savezni sudija u SAD je svoju presudu obrazlozio koristeci jednu cuvenu pesmu Bitlsa. "All you need is love" ("Ljubav je sve sto ti je potrebno"), rekao je on i svi u sudnici su znali sta je mislio. 

PS:

U mom zivotu (Dzon Lenon, Pol Mekartni)

Ima mesta kojih cu se secati Celog svog zivota, iako su se neka izmenila, Neka zauvek i ne nabolje, Neka su nestala a druga ostala.

Sva ta mesta su imala svoje trenutke Sa ljubavima i prijateljima kojih jos mogu da se setim. Neki su mrtvi a neki zive, U mom zivotu sam ih voleo sve.

Ali od svih tih prijatelja i ljubavi Nema nikog ko je ravan tebi I ta secanja gube znacenje Kao pomislim na ljubav kao nesto novo.

Iako nikada necu izgubiti naklonost Prema prijateljima i stvarima koji su nestali, Znam da cu cesto stati i pomisliti na njih, U mom zivotu volecu te jos vise ...

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.