Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

09.08.2000.

DA LI SMO SAMI?

Medjunarodna ekipa astronoma otkrila je novu planetu u obliznjem suncevom sistemu. Planeta koja jos nema ime kruzi u orbiti oko zvezde Epsilon Eridani, Zemlji najblize zvezde sa planetom u svojoj orbiti, i dovoljno je svetla da se moze videti golim okom. Udaljenost izmedju ove planete i njene zvezde otvara mogucnost da bi jos blize Epsilon Eridani mogla da postoji planeta slicna Zemlji, planeta koja ima na sebi zivot.

Ekipa astronoma iz opservatorije Mekdonald u Ostinu objavila je svoje otkrice u ponedeljak na Generalnoj skupstini Medjunarodne unije astronoma (IAU) u Mancesteru. Vise od 2000 astronoma iz 87 zemalja ce 11 dana na skupu koji se odrzava svake trece godine raspravljati o novim otkricima.

"Otkrice planete koja kruzi u orbiti oko Epsilon Eridani - zvezdi veoma slicnoj nasem Suncu - je kao kada u svom dvoristu pronadjete planetu", izjavio je vodja ekipe, dr Vilijam Kohran. Nova planeta je udaljena 478 miliona kilometara od centralne zvezde, sto otprilike odgovara udaljenosti prstena asteroida od Sunca u nasem suncevom sistemu.

Astronomi procenjuju da je nova planeta, jedno od nekoliko otkrica koja ce biti saopstena na ovoj skupstini, veca od Jupitera, najvece planete naseg suncevog sistema. Sastoji se najvecim delom od gasova i po orbiti putuje oko sedam godina. Jupiteru je potrebno oko 11 godina da obidje oko Sunca.

Naucnici smatraju da je kod ovog otkrica najuzbudljivije sto velika planeta kruzi po udaljenoj orbiti oko svog sunca, sto znaci da ima prostora da planetu kao Zemlja kruzi po blizoj orbiti. Takodje, Epsilon Eridani je okruzena prstenom prasine. Cestice prasine mogu da se sudaraju, da se lepe i tako obrazuju planete a led moze da obezbedi vodu za nastanak zivota. Astronomi su ovu planetu pronasli koristeci podatke cetiri teleskopa i primenjujuci tri nacina merenja. Nova planeta je 41. koja je u poslednje vreme otkrivena van naseg suncevog sistema a ista ekipa Univerziteta u Teksasu iz Ostina je otkrila tri od njih.

Ova je najbliza zvezda sa planetom u svojoj orbiti koja je ikada otkrivena. Jezikom astronoma ona je udaljena samo deset svetlosnih godina. Samo je, svakako, relativno. Svetlosna godina je put koji svetlost predje za godinu dana u vakuumu i iznosi oko deset triliona km. Naucnici se nadaju da ce ona biti jedna od prvih zvezda koje ce ljudi posetiti u narednih 100 ili 200 godina.

Mala udaljenost od Zemlje omogucice im da skupe nove podatke. Slike nove planete mogu se ocekivati kroz nekoliko godina kada naucnici podese nove instrumente koji ce teleskopima omoguciti jasniji pogled kroz atmosferu Zemlje. Ta posmatranja mogu da otkriju da li je nova planeta dzin od gasa kao Jupiter, od cega se sastoji, koje hemikalije se nalaze u njenoj atmosferi, koja joj je temperatura, da li ima mesece ili prstenove i ostale vazne podatke.

Ipak, nas suncev sistem ima jedinstvenu osobinu. Vecina planeta u njemu krecu se po skoro pravilnim kruznim orbitama. Nova planeta ima duguljastu orbitu kao i vecina nedavno otkrivenih planeta. Kruzna orbita Zemlje obezbedjuje relativno stabilno okruzenje koje balansira ekstremna zagrevanja i hladjenja, kakva bi mogla da postoje na povrsini planete koja se krece po duguljastoj orbiti. Drugim recima, mozda je gradja naseg suncevog sistema nenormalna a zivot u njemu mozda postoji upravo zbog kruzne orbite.

Ono nastavlja trend otkrivanja novih suncevih sistema koji se nalaze oko nas i za koje nismo znali do pre samo nekoliko godina. Ipak, to ne otkriva mnogo tajni Svemira. Cini se da ovaj trenutak opravdava da se ponovo postavi pitanje: Da li smo sami tamo? Ako nismo, da li su ta bica podjednako inteligentna kao ljudi? Manja ili veca inteligencija bi bila bolja. Manja, zato sto onda mozda jos nisu smislili ratove i veca, zato sto su mozda nasli resenje da ratove zauvek okocaju.

U medjuvremenu, Zemlja nastavlja da se krece po svojoj kruznoj orbiti na svoj uobicajeni nacin. Bomba postavljena u Moskvi ubila je neduzne ljude a teroristi i vladari sirom sveta nastavljaju svoj posao.

[ Prethodne kolumne ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.