Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

06.09.2000.

MEDIJI I IZBORI

Ustav SAD ima 1. amandman. On garantuje pravo na slobodu govora i Amerikanci ga cuvaju kao svoju najdragoceniju pravnu vrednost. Zato mozete da kazete sta zelite i da vam to prodje. Samo, ako ste politicar, stvari nisu tako proste. Dzordz Bus (mladji), predsednicki kandidat u SAD, vodio je u anketama a sada je mozda vec izgubio izbore protiv Ala Gora. I sve je to uspeo sam: uvredio je novinara.

Nada republikanaca Bus govorio je u ponedeljak glasnije nego sto je mislio kada je prisapnuo svom saborcu na izborima uvredu na racun jednog novinara pred pocetak svog predizbornog govora. Bus se upravo bio popeo na binu u gimnaziji u predgradju Cikaga Nepervil a onda je svom kandidatu za potpredsednika Diku Cejniju pokazao novinara jednog vodeceg americkog lista, koji je tu stajao.

Bus nije bio svestan da je mikrofon ukljucen i da prenosi njegove privatne primedbe: "Ono tamo je Adam Klajmer, vodeci supak iz Njujork tajmsa". Cejni se brzo slozio sa sefom: "Da, supcina".

Naravno, Busovi saradnici su pozurili da ublaze izjavu: "To je samo usput dosapnuto kolegi", rekla je novinarima njegova predstavnica za stampu Kerin Hjudzis. "To nije za javnu upotrebu. Odnosilo se na seriju clanaka za koje guverner smatra da nisu bili korektni", dodala je ona.

Bus, guverner americke savezne drzave Teksas, ima veoma los ugled u novinama. U drzavi Teksas izrice se najvise smrtnih kazni u zemlji i tamo je i najveci broj izrsenih kazni. Bus nije pomilovao nikoga, iako je realno pretpostaviti da bar jedan od pogubljenih nije bio kriv za zlocin.

Mediji zato nisu imali razumevanja za Dzordza V. Busa i on je cesto bio ozbiljno kritikovan. Naravno, neke od tih kritika mogle su da budu uslovljene i orijentacijom novina ili tv-stanica, ali SAD imaju svoj 1. amandman.

On se odnosi i na Busa, samo vise ne moze da mu pomogne, jer vredjajuci novinara on je uvredio i 1. amandman. Ljudi od buduceg predsednika ocekuju mnogo lepih stvari a ovaj mali(?) incident je bio bas suprotno od toga.

Pomocnici u kampanji Demokratske stranke potpredsednika Ala Gora nisu trosili mnogo vremena na komentarisanje ovog gafa. "Posto mu jako opada popularnost, ponasanje guvernera je i nesrecno i neobicno", rekao je Gorov predstavnik Kris Lehan. "On vec puca pod pritiskom. To je vec drugi put ove nedelje da guverner krsi obecanje da ce 'promeniti ton' kampanje. Prvo je dao oglas u kome je napao potpredsednika na veoma ruzan i lican nacin a sada se posluzio prostaklukom da napadne profesionalnog novinara", dodao je Lehan.

Bus se kasnije u pondeljak izvinio zbog incidenta: "Zao mi je sto sam ustalasao duhove u javnosti", rekao je Bus novinarima. "Zao mi je zbog te primedbe". On je zatrazio da Vasington "promeni ton", navodeci skandale tokom osam godina mandata Gora i njegovog sefa, predsednika Bila Klintona.

Incident se dogodio kada je kampanja presla u visu brzinu dok su Bus i Gor koristili tri dana vikenda za Dan rada, tradicionalni pocetak jesenje kampanje i devet nedelja trke do izbora 7. novembra. U proslosti je onaj kandidat koji je po ispitivanjima javnosti u septembru vodio skoro bez izuzetka dobijao izbore. Veliki broj ispitivanja su u toku i njihovi rezultati ce biti saopsteni krajem ove nedelje.

Ova afera moze da izgleda smesno ako se gleda iz nekog drugog kraja sveta. Postoje zemlje u kojima je opasno biti novinar. Kao novinar mozete da izgubite zivot ako stanete nekom na zulj svojim kritikama ili gde ce vas samo nazvati (i odnositi se tako prema vama) "izdajnikom" ako imate srece. Tamo nema 1. amandmana, ali i te zemlje imaju ustave.

One imaju i izbore. I svaki glas se racuna. Zato, u svakom slucaju, sve zavisi od vas: svojim glasom mozete da odbranite prava slobodnih medija ili da ih ubijete, da ih nazovete izdajnicima ili supcima, ali to ce se dogoditi vasom slobodnom voljom a ne zbog naredjenja svemocnih politicara.

 

[ Prethodne kolumne ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.