Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

20.09.2000.

KORUPCIJA, LAZI I VIDEO-TRAKE

Politicki skandal u Peruu bio je dogadjaj nedelje. Predsednik Alberto Fudjimori pojavio se na televiziji i saopstio da se povlaci. Mnogi Peruaci su zudeli za tim saopstenjem, ali je malo ko ocekivao da ce ga ikad cuti posto diktatori nikad tako lako ne silaze sa vlasti.

Kriza je pocela kada je nacionalna televizija emitovala jednu video-traku. Ona prikazuje Vladimira Montesinosa, sefa drzavne bebednosti, kako podmicuje poslanika opozicije u Kongresu da predje na stranu vlade. Posle izbora u aprilu 15 opozicionih poslanika ukljucujuci i onog na snimku, Alberta Kourija, saopstili su da prelaze u Fudjimorijevu partiju Peru 2000, cime su mu doneli apsolutnu vecinu. Opozicija je u to vreme govorila o laziranju izbora.

Iako je snimak izazvao veliko ogorcenje u Peruu, Fudjimorijeva ostavka je mnoge iznenadila s obzirom na njegovo grcevito drzanje vlasti u poslednjih deset godina. On se nije ustrucavao da stavi van snage Ustav ni da raspusti Kongres samo da bi zadrzao vlast. Sa istim ciljem je smenio i sudije Ustavnog suda, koji su presudili da njegova kandidatura za treci mandat predsednika nije u skladu sa Ustavom.

Dok vodja opozicije Alehandro Toledo zeli da formira vladu nacionalnog jedinstva, drugi bi voleli da Fudjimori odlozi odlazak sa vlasti dok Montesinos ne bude smenjen. Prema nekim izvorima, Fudjimori je pokusao da smeni Montesinosa zbog njegovih skandala sa podmicivanjem, ali je to sprecila vojska.

Takvi izvestaji zvuce neubedljivo jer je Montesinos, vodeci covek bezobzirne i nedohvatljive tajne policije koji je u medjuvremenu nestao, bio Fudjimorijev glavni pomocnik od kako je 1990. dosao na vlast. Drzavna bezbednost Perua ga je i dovela na vlast i to likvidacijama protivnika kao i zastrasivanjem i progonom neduznih stanovnika ove zemlje. Jedna opoziciona grupacija uspela je da od obavestajnih izvora dobije jos video-traka koje prikazuju Montsesinosa kako podmicuje biznismene, novinare, politicare i vojne oficire da podrze Fudjimorija.

Iako je situacija jos nejasna i mnogi Peruanci strahuju od vojnog udara, mnogo je verovatnije da su SAD pokretacka snaga ovih dogadjaja. Naravno, kako zahtevaju pravila diplomatije, Sjedinjene Drzave su pozdravile Fudjimorijevu odluku: "Pozdravljamo pozitivne korake predsednika Fudjimorija", izjavio je predstavnik ministarstva inostranih poslova SAD Ricard Baucer.

Fujimori je deset godina bio verni sledbenik svojih mocnih zastitinika u Vasingtonu a Montesinos (56), razalovani kapetan vojske, bio je kljucna licnost u tom odnosu. On je vise puta optuzivan za spijunazu u korist CIA, sverc droga i prodaju oruzja pobunjenickim grupama u drugim zemljama, kao nedavno u Kolumbiji. Obavestajnu sluzbu Perua sagradio je u obliku hobotnice, ciji pipci prisluskuju telefone i mogu da prodru u sve delove drustva.

Bilo bi smesno govoriti o Fudjimorijevoj savesti posle deset godina nemislosrdne diktature ili o iznenadnoj osvescenosti SAD da se nesto lose dogadja u Peruu. Situacija je jednostavno izmakla kontroli na pragu americkih predsednickih izbora a skandal u saveznickoj zemlji slican Votergejtu u ovom trenutku je veoma nepozeljan.

Korpucija je normalna politicka praksa u mnogim zemljama. U godisnjoj analizi jedne nevladine organizacije Nigerija predvodi korumpirane zemlje sveta a prati je Jugoslavija koja je osvojila nepopularno vodece mesto medju evropskim zemljama. Ipak, u tim zemljama niko ne odlazi sa vlasti zbog te analize.

Smena na vlasti i pobeda nad korpucijom moze se postici samo (postenim) izborima pod uslovom da su stanovnici te zemlje svesni kuda ih vode korupcija i diktatura. Smenu, kao sto smo videli, mogu i da narede SAD, ali samo ako su SAD saveznik te zemlje. Ako to nije slucaj, buducnost ostaje u rukama naroda narouzanog samo olovkama i glasackim listicima.

PS Banknota od 500.000.000.000 nije koriscena za podmicivanje u Peruu. To je normalna dinarska novcanica koja je bila u opticaju 1992. godine tokom rekordne inflacije, koja je bila pocetak nezabelezenog talasa podmicivanja koji je koncano doveo Jugoslaviju na vrh korumpriranih zemalja Evrope. Ovde je ona samo kao podsetnik njenom stanovnistvu uoci izbora koji ce se odrzati za tri dana, 24. septembra.

 

[ Prethodne kolumne ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.