Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

13.12.2000.

ZAMISLI...

"Svi smo mi Hristos i svi smo mi Hitler. Pokusavamo da osavremenimo Hristovu poruku. Zelimo da Hristos pobedi. Sta bi on uradio da je imao reklame, televiziju, ploce, filmove i novine? Cudo danasnjice je komunikacija. Koristimo je onda."

(Dzon Lenon, 1969.)

Zaista je tesko zamisliti sta bi Hristos uradio sa svetom punim nepravde i sebicnosti, ali uopste nije tesko zamisliti koliko bi jos divne muzike i poezije napisao Dzon Lenon da manijak opsednut zeljom da mu se ime pojavi u novinama nije ubio jednog od najvecih kompozitora u istoriji covecanstva.

Dzon Lenon je imao Bitlse, imao je svet savremenih komunikacija i svoj mali svet. Bilo je to njegovo skroviste od pravog sveta. Mnogi su ga smatrali genijem. Neki su ga smatrali ludakom. Ipak, tesko da je bilo nekoga ko je prema njemu bio ravnodusan. Tipicno za velike ljude.

"Da li sam lud ili genije? Mislim da nisam ni jedno ni drugo.".

Dzon Lenon je rodjen u sklonistu u Liverpulu tokom vazdusne uzbune 1940 godine. Ubijen je u Njujorku tokom setnje 1980. godine. U njegovom zivotu miru nikad nije bila pruzena prava prilika. Otac je bio alkoholicar koji je majku i njega napustio na rodjenju. Kada je imao sedam godina, njegova majka Julija poginula je u saobracajnoj nesreci.

"Strawberry Fields" ("Polja s jagodama"), igraliste sirotista u Liverpulu, bilo je njegovo novo skroviste. Kud god da ga je zivot vodio, u mislima je bio na tom mestu koje mu je tako mnogo znacilo i kome je podigao remek-delo kao muzicki spomenik.

Dzon Lenon je proziveo kratak zivot, ali je u njemu proziveo nekoliko zivota. Vreme Bitlsa bilo je jedan od njih. Od kako su se "cetvorica slavnih" pojavili na muzickoj sceni nas svet nije vise isti. Dzon Lenon je bio mlad i srecan, ali nije bio slobodan.

"Uvek sam bio buntovnik ... ali, s druge strane, hteo sam da me ljudi vole i prihvataju ... a ne da samo budem brbljivac, ludak, pesnik, muzicar. Ali, ne mogu da budem ono sto nisam.".

Bio je to kraj Bitlsa. Dzon Lenon je imao novi svet, Joko Ono, i novi zivot. Sada je bio pravi buntovnik. Obavestio je kraljicu da joj vraca titulu viteza zbog britanske podrske Amerikancima u ratu u Vijetnamu i "zato sto se curetina ohladila".

Zatrazio je od sveta da pruzi sansu miru. Umesto toga dobio je dosije u FBI. Skoro pet godina je ziveo novi zivot. Zatvoren u ljusturu, u kuci, daleko od ljudi...

Ipak, nije mogao da pobegne suvise daleko od ljudi. Novinari su ga proganjali, njegove slike su bile svuda. Bio je to drugaciji Dzon Lenon.

"Necu da menjam svoj izgled ni svoja osecanja da bih se uklopio u bilo kakve norme ... Celog zivota sam bio otkacen i moram da zivim sa tim. Ja sam jedan od takvih ljudi."

U svom svetu Dzon Lenon je zamisljao drugaciju buducnost. Prateci tragove Platona i Tomasa Mora pokusavao je da nam pomogne da napravimo bolji svet u kome bismo ziveli. Ali, tamo napolju je uvek bio neki rat. Negde, u nekoj zemlji i u glavama nekih ludih ljudi.

Dzon Lenon nije ziveo dovoljno dugo da vidi internet, da bude u mogucnosti da komunicira sa ljudima u jednoj zemlji bez granica i da vidi kako se negov san ostvario. Ipak, Dzon Lenon je ziv. On zivi na internetu i u nasim srcima.

 

 

 

 

PS

ZAMISLI (Dzon Lenon)

Zamisli da nema raja

Nije tesko kad probas

Pod nama nema pakla

A gore samo nebo

Zamisli da svi ljudi

Zive samo za danas

Zamisli svet bez drzava

Nije to tako tesko

Nista za sta ces ubiti il' mreti

A nema ni religije

Zamisli da svi ljudi

U miru zive zivot svoj

Mozes da kazes da sam mastar

Ali nisam jedini

Nadam se da ces nam i ti prici

I da ce svet biti jedan tad

Zamisli da nema svojine

Ne znam da l' mozes to

Ni sebicnosti ni gladi

Samo bratstvo veliko

Zamisli da svi ljudi

Dele ovaj svet

Mozes da kazes da sam mastar

Ali nisam jedini

Nadam se da ces nam i ti prici

I da ce svet biti jedan tad

Ako zelite da cujete zvucnu ilustraciju ove pesme kliknite ovde  

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.