Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

07.02.2001.

Za ime kravice

U martu 2000. Medjunarodni olimpijski komitet (IOC) birao je clanove svoje Komisije za sport. Vlade Divac, kosarkas koji igra za reprezentaciju Jugoslavije, sada u Sakramentu (NBA, SAD), bio je izabran da predstavlja svoju zemlju u tom telu, ali pismo sa tim predlogom nikada nije stiglo do IOC. Sada znamo zasto.

Beogradski dnevni list "Novosti" domogao se pisma (bivseg) saveznog ministra sporta SR Jugoslavije. Prethodna recenica zahteva objasnjenja. Da, pazljivi citaoci su u pravu, "Novosti" su onaj list koji je objavio falsifikovanu fotografiju "masovne publike" koja je dosla da vidi posrnulog diktatora, ali vremena i sefovi se menjaju cak i u SR Jugoslaviji. Posrnuli (rec posrnuli umesto bivsi odgovara situaciji) ministar o kome govorimo ima ime, ali nema licnost, tako da je najbolje da preskocim njegovo ime, osim ako bas ne postane neophodno.

To pismo nije poslato IOC, ali necu vise da vam odlazem uzivanje. Evo tog odvratnog pisma (pravopisne, gramaticke i stilske greske ostavljam u originalu):

"Savezna Republika Jugoslavija
Savezna vlada
Savezno ministarstvo za sport
Beograd

Prof. dr Mira Markovic

Postovana drugarice Markovic

Dozvolite da Vas obavestim da sam, na osnovu naseg razgovora a u vezi odluke Predsednistva Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (10.03.200.god) da za Sportsku komisiju Medjunarodnog olimpijskog komiteta kandiduje Vlada Divca, preduzeo potrebne korake na osnovu kojih je pomenuti predlog povucen.

Na moj predlog Streljacki savez Jugoslavije, shvatajuci u potpunosti situaciju koja je nastala posle sednice Predsednistva JOK-a, uputio je pismo JOK-u i javnosti u kome je zatrazio preispitivanje donete odluke i cvrsto stao iza mog predloga tj. da, na osnovu rezultata i doprinosa afirmaciji SRJ, predstavnik Jugoslavije u Sportskoj komisiji MOK-a bude Jasna Sekaric ili neko drugi od kandidovanih sportista (Vladimir Grbic - odbojka, Igor Milanovic - vaterpolo).

Na sastanku odrzanom u utorak 14.03.2000.god., kome su osim mene prisustvovali Dragan Kicanovic - predsednik JOK-a, Ivica Dacic - potpredsednik JOK-a, Djordje Perisic, generalni sekretar JOK-a i Borisa Vukovic, clan Predsednistva Kosarkaskog saveza Jugoslavije, na moje izricito insistiranje dogovoreno je da kandidatura Vlada Divca bude hitno povucena jos u toku noci i da se posiljka - pismo o predlogu JOK-a, vec upuceno MOK-u DHL-om, zaustavi sto je vec i ucinjeno (potvrda u prilogu).

Detaljnim uvidom u kompletnu proceduru predlaganja dosao sam do zakljucka da je prvobitna inicijativa za isticanje kandidature Vlade Divca dosla od Predsednistva Kosarkaskog saveza Jugoslavije u kome su delegati iz Srbije: Blazo Jovanovic, Slobodan Babic, Zarko Zecevic, Borisa Vukovic, Vladimir Cvetkovic, Slobodan Mladenovic, Srdjan Kavajevic i Branislav Crvanov.

Napominjem da je Predsednistvo KSJ dostavilo predlo JOK-u bez konsultacija i bilo kakve koordinacije sa Saveznim ministarstvom za sport.

Uz srdacne pozdrave dozvolite mi slobodu da Vas, ukoliko situacija bude zahtevala, obavestim o novim informacijama vezanim za ovaj slucaj.

S postovanjem,

PRILOG:

- pismo Streljackog saveza Jugoslavije          SAVEZNI MINISTAR ZA SPORT
- fotokopije clanaka iz novina                                 Velizar Djeric"
- potvrda DHL

 

Mnogi, ukljucujuci Vladu Divca, znaju da ga ne voli Mira Markovic, profesor sociologije.

Ako ne znate ko je Mira Markovic, dozvolite da vas prosvetlim sa nekoliko detalja (za pocetak): Mira Markovic je bila stvarni vladar i diktator Jugoslavije, cije su odluke izgovarane kroz usta njene licne marionete, koja je u to vreme bila samoizabrani predsednik SR Jugoslavije.

Njena zvanicna titula je bila a i sada je: direktor direkcije takozvane jugoslovenske ujedinjene levice. Ne ocekujem da ce ta titula potrajati posto su posle ratova i zlocina cak i partije ukidane i zabranjivane (vidi primer NDSAP u Nemackoj 1945.).

Ova licnost zahteva posebne analize "zivota i dela" i zato cu se za sada ograniciti na slucaj o kome se radi. Sluge direktorke direkcije su svoj posao obavljale u najboljem maniru agitatora i spijuna iz proslosti. Ovo (dugo) pismo je namenjeno citaocima koji nisu imali prilike da vide delove sramne istorije naseg doba.

Ono sto je ministar sluga zaboravio da kaze je da nijedan sportista iz Jugoslavije nije izabran posto je rok istekao a citava farsa je izvedena samo da bi se eliminisao Vlade Divac koji je imao hrabrosti da javno govori o malom diktatorskom klanu.

Sada, kad diktatorski klan samo sto nije istrebljen, sluge ne reaguju na ovu pricu cekajuci da je vreme zataska.

Jedino je Ivica Dacic, koji je pomenut kao jedan od vernih sluga, izjavio za "Novosti" da nije ucestvovao na tom sastanku. To je sasvim logicno. Znajuci sta je on radio protivnicima (kao ovi navedeni u pismu u listi izdajnika) Dacic bi da se osigura da nece platiti za svoj udeo u ovoj sramnoj prici.

Ali, jos vise od toga. Dacic je potpredsednik takozvane socijalisticke partije Srbije, kojoj je jos dozvoljen rad (dok sva njena dela ne postanu poznata javnosti). Predsednik te partije je ona marioneta gore pomenute direktorke i diktatora. Kada ta marioneta konacno pronadje put u zatvor, Dacic, bivsi sluga, nada se da ce postati predsednik te partije koja jos nije ukinuta, ali samo u slucaju da on sam prethodno ne zavrsi pred sudom.

"Uopste nisam iznenadjen jer su oni radili mnogo gore stvari od toga. Sve se zna", izjavio je Vlade Divac listu "Novosti".

Ne sve. Mnogi ljudi ne znaju za zlocin koji se dogodio ubrzo posto je marioneta izabrala sebe za vladara ostatka Jugoslavije i omogucila diktatorki da ima svoju licnu zemlju, svoju licnu partiju i svoju licnu direkciju.

Poljoprivredni kombinat Beograd ima maskotu, prelepu kravicu sa punim usnama naglasenim crvenim ruzom i sa dugim trepavicama. Kravica je deci donosila mnogo srece i uticala na njih da piju mleko. Naravno, mogla su da ga piju samo onda kada bi direktorka direkcije dozvolila fabrici mleka da ga prodaje obicnim gradjanima bez partijske knjizice (clanovi su mogli uvek da dobiju svoju garantovanu dnevnu porciju mleka) a to je bilo veoma retko.

A kravica je zelela da izgleda lepo, kao svaka tinejdzerka. U kosi je nosila cvet. To je izvesno vreme prolazilo neprimeceno, zato sto je kravica rodjena u Beogradu i zivela je u njemu pre nego sto je buduca direktorka direkcije dosla da zivi tamo. Ali, onda je diktatorka otkrila cvet. Za one koji ne znaju, direktorka direkcije nosi plasticni cvet u kosi.

Da, opet ste u pravu. Zlocin se dogodio. Sluge olicene u direktoru poljoprivrednog kombinata otele su kravici cvet. Lisena svog ukrasa kravica je samo stajala na omotu osecajuci se onako bedno koliko je bio bedan kvalitet mleka i jogurta koje je morala da predstavlja.

Bio sam zatecen time, kao i vecina dece, pa nisam uspeo da sacuvam sliku kravice sa cvetom kao dokaz za buducnost (koja je sada) kao sto ljubomorno cuvam tone drugih dokaza.

Zato sada vicem jasno i glasno da bi novi direktori fabrike mleka mogli da me cuju: "Vratite cvet kravici! I posaljite u zatvor te bedne sluge koje su kravici otele cvet! Za ime kravice!".

PS - ULOGE U KOMADU -

Da bi ste posetili glumce u ovom komadu idite na adrese:

- Za Vladu Divca: http://www.nba.com/playerfile/vlade_divac.html 

- Za direktorku direkcije NE IDITE NA: http://www.mmarkovic.com/ (strana vise ne postoji; ne znam zasto - jos)

- Za marionetu direktorke direkcije:  http://www.interpol.int/public/Wanted/Notices/Data/1999/06/1999_29606.asp

- Za kravicu ne idite ni na jednu stranu. Ona JOS nema stranu, ali vam obecavam da ce imati.

 

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.