Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

12.04.2001

PISMO PREDSEDNIKU

Normalna je pojava u mnogim zemljama da gradjani pisu predsedniku trazeci od njega da nesto promeni ili da bar razjasni neke svoje stavove. Ispravka, to je normalna pojava u nekim demokratskim zemljama, a ne u onima ciji predsednici brinu o gradjanima i, iznad svega, o zakonu. U pravu ste, govorim o Jugoslaviji.

Ima tako mnogo pitanja koja bi obican gradjanin mogao da postavi predsedniku. Neka od ovih pitanja su postavljena u ranijim komentarima, ali, prema ocekivanjima, na njih nije bilo odgovora. Naravno, nisam ni ocekivao da bi predsednik Jugoslavije licno odgovorio na njih. On je jednostavno suvise zauzet kalkulacijama o sopstvenoj buducnosti.

Da bih bio politicki ispravan moram da kazem da je Vojislav Kostunica, predsednik takozvane Savezne Republike Jugoslavije, indirektno odgovorio na neka od ovih pitanja. Jedna od njegovih najnovijih izjava bila je o Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Poslednji je cas da se razjasne odnosi izmedju Srbije i Crne Gore, rekao je Vojislav Kostunica u jednom intervjuu. On je objasnio da ce nove vlasti prihvatiti eventualno odvajanje Crne Gore. Ipak, nije zaboravio da doda jednu od svojih omiljenih nacionalistickih primedaba: "Naravno, u tom slucaju punu odgovornost za dalji razvoj dogadjaja u regionu snosice secesionisti iz Crne Gore".

Jos uvek se secam njegovih reci od pre vise od deset godina, kada je Jugoslavija, ona prava, bila pred raspadom u plamenu rata. I tada je govorio o "secesionistima" i njihovoj odgovornosti, samo ne o ovima iz Crne Gore, nego iz Slovenije i Hrvatske a kasnije iz Bosne. Ako bi ste uporedili njegove reci sa recima posrnulog diktatora Milosevica iz tog vremena, mnogo biste se namucili da nadjete razliku.

Cak ni sada, posle toliko mnogo godina, ne mogu da se setim da sam nekad cuo novog predsednika da kaze ijednu rec protiv ratova koji su ubili Jugoslaviju i stotine hiljada njenih gradjana. Njegov stav o odgovornosti je uvek bio isti. Nijednom nije rekao da je posrnuli diktator odgovoran za ratove i ubijanje. Normalno, jer medju nacionalistima postoji velika doza solidarnosti.

Predsednik Kostunica je takodje rekao: "Srbija je ucinila sve da sacuva i reorganizuje zajednicku drzavu". Uz duzno postovanje (prema njegovom polozaju), moram da kazem da je ta izjava smesna. Niti je Srbija ucinila bilo sta da promeni svoju dominantnu poziciju u odnosu na Crnu Goru, niti je on kao covek prava ucinio bilo sta da omoguci ravnopravnu federaciju.

Prava (nazalost ranija) Jugoslavija sastojala se od sest (teoretski) ravnopravnih republika i dveju autonomnih pokrajina (unutar Srbije). Ako pet od tih republika (Slovenija, Hrvatska, Bosna, Makedonija i mozda Crna Gora) nisu htele da zive pod dominacijom (diktatora Milosevica ili slicnih nacionalistickih oportunista) i ako je jedna od autonomnih pokrajina (Kosovo) pokusala da pobegne kroz rat dok druga (Vojvodina) jos uvek trazi da joj se vrati autonomija, onda MORA biti da nesto nije u redu sa ostatkom zemlje, sa Srbijom.

Zemlja o kojoj govori Vojislav Kostunica, Savezna Republika Jugoslavija, vise ne postoji, svidjalo se to njemu ili ne. Zato ga pozivam da da ostavku na mesto saveznog predsednika. Predstojece (moguce) odvajanje Crne Gore je posledica jednog od mnogih zlocina posrnulog diktatora Milosevica, ali (jos uvek) predsednik Kostunica nije ucinio apsolutno nista da bi promenio tu situaciju.

Vojislav Kostunica drzi Milana Milutinovica, osumnjicenog za ratne zlocine, kao licnog taoca. Milutinovic jos cuva polozaj predsednika Srbije samo zato je Kostunici potreban rezervni polozaj kada izgubi sadasnji.

Moj savet Vojislavu Kostunici je da ne pokusava ni da se kandiduje na nekim buducim izborima u Srbiji. Time bi mogao sebe da postedi razocarenja.


PS - PODSETNIK ZA G. KOSTUNICU - 

Beogradski dnevni list Danas imao je intervju sa Radovanom Karadzicem, osumnjicenim za ratne zlocine i ranijim "predsednikom" Republike Srpske (Bosna), u jednom selu u Hercegovini. On je rekao da se ne krije i da nikada nije izbegavao hapsenje kao i da nece dozvoliti da bude uhapsen. Nekadasnji psihijatar bi, po sopstvenom misljenju, mogao da bude predlozen za Nobelovu nagradu. Njegova autobiografija "Radovan i Srbija" je skoro gotova i bice objavljena na srpskom i engleskom do kraja godine.

Pitanje za g. Kostunicu: Obavesten sam da je Radovan Karadzic (ja ga zovem "ubica Sarajeva") jedan od vasih najboljih licnih prijatelja. Da li je to razlog sto ga ne izrucujete sudu u Hagu cak i kada posecuje Srbiju?

* Slika prikazuje Radovana Karadzica i Momcila Krajisnika (jednog od njegovih pomocnika) u zatvoru. Samo je Krajisnik u zatvoru u Hagu (za sada). Slika je iz zatvora iz prethodne Jugoslavije, gde su obojica bili zatvoreni zbog nacionalizma.

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.