Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

25.05.2001

(Ne)Ljudska prava

Poljski sud je prosle nedelje dao bivsem komunistickom diktatoru, generalu Vojcehu Jaruzelskom, rok od nedelju dana da nadje novu ekipu pravnika koji ce ga braniti na sudjenju o njegovoj ulozi u masakru radnika strajkaca u poljskim brodogradilistima 1970. godine. Takodje prosle nedelje, jedna jugoslovenska humanitarna radnica je htela da poseti u zatvoru u Beogradu posrnulog diktatora da bi sa njim diskutovala o ljudskim pravima, ali je on to odbio. Stavise, bila je to lepa prilika za njegove advokate da objave izjavu sa razmisljanjima posrnulog diktatora o ljudskim pravima.

Ne, nije greska. Masakr zbog koga je Jaruzelski optuzen zaista se dogodio pre vise od 30 godina. Ubijena su 44 radnika a vise od 1.000 su ranjeni dok su protestovali zbog povecanja cena u Gdinji, Gdanjsku, Scecinu i Elblagu 17. decembra 1970. Jaruzelski, koji je tada bio ministar odbrane, optuzen je da je naredio vojsci da puca. On je kasnije cak objavio unutrasnje "ratno stanje" u Poljskoj da bi slomio radnike strajkace.

Politicari su ovaj slucaj odlagali godinama. Mnogi raniji komunisti su uspesno izveli "promenu misljenja". Njihov "prelaz u demokratiju" bio je koristan za bivseg diktatora. Tek 1996. Jaruzelski je u Gdanjsku izveden pred sud, ali je sudjenje propalo posto su on i jos nekoliko optuzenih oslobodjeni iz zdravstvenih razloga. Vrhovni sud Poljske je 1999. ponistio tu presudu i naredio novo sudjenje, koje je zakazao u Varsavi, gde Jaruzelski zivi.

Naravno, to mesto je bilo mnogo povoljnije za ostarelog generala i njegovo "nezno zdravlje", ali je sudjenje ponovo pretvoreno u haos. Na prvom rocistu advokati Jaruzelskog su se pobunili protiv optuznice koja ima 400 strana i zato sto tuzilac poziva 1.200 svedoka trazeci da se izjave jos 3.200 svedoka procitaju na sudjenju. Farsa je nastavljena. Advokati su cak optuzili tuzilastvo da pokusava da godinama odugovlaci sudjenje.

Posto sud nije bio dirnut njihovom predstavom, advokati su iznenada otkazali svoja punomocja. Sledeceg dana je sud saopstio da je nasao branioce, ali je Jaruzelski zatrazio odlaganje da bi sam nasao branioce: "Imam pravo da trazim rok do koga cu sam izabrati svoje branioce", rekao je sudu Jaruzelski, koji sada ima 77 godina, mirnim glasom koji nije nimalo podrhtavao. Sud mu je dao nedelju dana a sledece rociste je zakazao za 19. jun da bi novoj odbrani dao dovoljno vremena da se upozna sa optuznicom i 200 tomova njenih dokaza.

Naravno, Jaruzelski je izjavio da nije kriv. Ukoliko bude osudjen on i jos osmorica optuzenih mogu da budu kaznjeni do 25 godina zatvora, ali svi ovo sudjenje posmatraju vise kao napor da se izrekne moralna pravda nego da se Jaruzelski posalje u zatvor.

To sudjenje bi moglo da se gleda i u drugom svetlu. Biti legalista znaci postovati vladavinu prava i poljsko pravosudje daje tome svoj doprinos. Medjutim, ako se neko pretvara da je slep i pokusava da odlozi ili izbegne pravdu sakrivajuci se iza pojma legaliste, to predstavlja uvredu zrtvama, njihovim porodicama i prijateljima.

"Jos Poljska nije izgubljena" naziv je poljske himne i ja zaista verujem da ce Poljska smoci snage da konacno kazni zlocin.

Da, ali kakve veze ovo ima sa Jugoslavijom? Istina je, jugoslovenska himna se zove "Hej, Sloveni", ali ona ima istu melodiju kao i poljska himna. Ovaj jedinstveni slucaj u istoriji se dogodio pre mnogo godina kao simbol bliskih veza medju slovenskim narodima u periodu nacionalnog budjenja u Evropi.

Na nesrecu, slovenski narodi su kasnije imali i iste brige dok su prolazili kroz ratove i diktature. Jugoslavija takodje ima otvoren sudski slucaj diktature i isto tako ima sudove i politicare koji bi taj slucaj mogli da odugovlace godinama.

Srecom, postoji vazna razlika. Posrnuli diktator u Jugoslaviji je bio unutrasnji, ali i medjunarodni diktator. Zato postoje strane (sada) drzave koje su zainteresovane za njegovo sudjenje i postoji medjunarodni pritisak da se on izvede pred medjunarodni sud.

Zahvaljujuci jakom unutrasnjem pritisku Poljska je dosla do tacke u kojoj se neprijatna proslost vise ne moze izbegavati. Zahvaljujuci jakom unutrasnjem i spoljnom pritisku Jugoslavija ce takodje doci do tacke u kojoj se istina i pravda vise ne mogu izbegavati.

Naravno, u oba ova slucaja moraju se postovati ljudska prava, ali ovde imam jedan problem. Da li to vazi i za neljude?

PS - Branioci su izjavili da Jaruzelski pati od problema sa ledjima i bubrezima, kao i od visokog krvnog pritiska. Branioci u Beogradu nisu pominjali odredjene zdravstvene probleme posrnulog diktatora (koji se radije drze u tajnosti), ali su takodje izjavili da on pati od visokog krvnog pritiska.

Ja izjavljujem da niko od zrtava obojice diktatora ne pati od viskog krvnog pritiska. Molim da ovo udje u zapisnik.


[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.