12.09.1999.

PRO ET CONTRA
Ranko Petkovic

 

MEDJUNARODNI SEMINAR O KOSOVU U TEHERANU

Neobican susret svemoguceg Alaha i svemocnog Klintona u glavnom gradu Irana

Institut za politicke i medjunarodne studije, koji deluje u sastavu Ministarstva inostranih poslova Irana, organizovao je Medjunarodni seminar o Kosovu, 6. i 7. septembra u Teheranu. U radu seminara ucestvovali su naucnici, politicari i javni radnici iz Velike Britanije, Irske, Rusije, Kine, Grcke, Turske, Madjarske, Bugarske, Jugoslavije, Albanije, Bosne i Hercegovine, predstavnici poljske, finske, svajcarske i hrvatske ambasade. akreditovani u Teheranu, kao i veci broj iranskih diplomata, naucnika i svestenih lica. 

Rasprava za okruglim stolom pocela je analizom istorijskih zbivanja na Balkanu od najranijih vremena do danas, da bi bila nastavljena razmatranjem sadasnje situacije na Kosovu i buducih zbivanja u regionu. U tom kontekstu bilo je reci o ulozi medjunarodnih organizacija u resavanju kosovskog pitanja, a posebno o medjunarodnopravnim aspektima agresije NATO-a na Jugoslaviju. U toku dvodnevnih rasprava, u kojima su se svojim ostrim napadima na vlasti u Beogradu i, uopste, Srbe, kao vinovnike svih nedaca do kojih je doslo u procesu dezintegracije bivse Jugoslavije, posebno isticali sarajevski muftija dr Mustafa Ceric i lider jedne manje nacionalisticke politicke partije iz Albanije dr Abdi Baleta, mogla su se cuti razlicita gledista o ulozi Islama i NATO-a u kosovskim dogadjajima. 

Iako prema Kuranu vernik ne sme da pozove u pomoc nevernika, do faktickog saveznistva nosilaca separatistickog pokreta i NATO-a doslo je na Kosovu, kao i pre i posle Dejtona u Bosni i Hercegovini. Ovu okolnost teze su prihvatali ucesnici seminara iz Irana, nego oni iz Sarajeva, koji su tvrdili da su NATO "pozvali Srbi" ili oni iz Tirane, koji su poricali verski karakter borbe Albanaca za prevlast na Kosovu. 

Naucni radnici iz Rusije, Kine, Grcke i Bugarske, kao i Mark Downes i Jack Anderson, strucnjaci za medjunarodno pravo iz Irske, bili su kategoricni u osudi agresije NATO-a na Jugoslaviju. 

Ucesnik seminara iz Jugoslavije, prof. dr Ranko Petkovic, predsednik Jugoslovenskog udruzenja za medjunarodno pravo, podneo je referat o efektima agresije NATO-a na unutrasnju situaciju, medjunarodni polozaj i spoljnu politiku Jugoslavije, kao i na jacanje kontradikcija izmedju javnog mnjenja i vlasti u nizu balkanskih zemalja. U toku debate, on je upozorio da u citavom dvadesetom veku na Balkanu nije definitivno resen nijedan teritorijalni i manjinski spor, da je u sadasnjoj situaciji otvoreno srpsko, albansko, makedonsko i bosnjacko nacionalno pitanje, da postoji desetak konflikata u odnosima balkanskih zemalja, od Turske i Grcke do Hrvatske i Slovenije i, najzad, da je sudbina Bosne i Hercegovine i Kosova, kao teritorija pod faktickim protektoratom NATO-a, krajnje neizvesna. 

Predstavnici zemlje-domacina, razapeti izmedju podrske islamskim vernicima na Balkanu i neprihvatanja arbitrarne uloge NATO-a u resavanju kriza primenom sile, nastojali su da strucne rasprave ne podlegnu politickoj euforiji bilo koje vrste.

 

[ Prethodni PRO ET CONTRA ]

Copyright 1999 beograd.com. All Rights Reserved.