10.10.1999.

PRO ET CONTRA
prof. dr Ranko Petkovic

VARNICE GRADJANSKOG RATA?

Sadasnja zaostrena politicka situacija u Srbiji, posmatrano ne samo sa teorijske, vec i fakticke tacke gledista, moze da bude prevazidjena na dva nacina: odrzavanjem izbora ili izbijanjem nekih varijanti gradjanskog rata.

U ovom casu, koplja se lome oko uslova i datuma odrzavanja izbora, ali sevne i poneka varnica koja nagovestava mogucnost izbijanja gradjanskog rata.

- Retorika predstavnika opozicije i rezima vec je stigla do tacke usijanja. Dok opozicija, narocito ona okupljena u Savezu za promene, poziva na rusenje rezima svim sredstvima, dotle rezim proglasava opoziciju za neprijateljsku petu kolonu u sluzbi NATO-a.

- Na ulicama Beograda i ne malog broja gradova u unutrasnjosti Srbije, sve cesce se mogu videti kordoni policije, koja se sukobljava sa demonstrantima, odvodeci neke od njih u zatvor.

- Medju incidentne situacije koje mogu da dovedu do sireg revolta, moze se ubrojati i nedavna saobracajna nesreca lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draskovica, u kojoj su poginula cetiri funkcionera njegove stranke, pod okolnostima koje jos nisu razjasnjene.

Takve predvidive i nepredvidive situacije, u sadejstvu sa sve tezim socijalnim prilikama, mogu da zapale fitilje gradjanskog rata u Srbiji.

Kada je rec o rezimu, njemu ne bi islo u prilog izbijanje gradjanskog rata, bar iz dva razloga: sto su sukobi tog karaktera prepuni rizika, sa neizvesnim epilogom i sto bi mogli posluziti kao povod za intervenciju spoljnih sila. Zbog toga, vlasti u Srbiji nastoje da osujete mogucnost socijalnih nemira i da preduprede politicke konfrontacije sireg obima i intenziteta.

Kada je rec o opoziciji, njoj, takodje, ne bi odgovaralo izbijanje gradjanskog rata: zbog toga sto bi u nekim njegovim fazama mogla da izvuce "deblji kraj" i zbog toga sto, u principu, nastoji da svoje ciljeve postigne metodama nenasilja, zeleci time da posvedoci svoj demokratski identitet.

Kada je rec o vodecim svetskim silama, neke od njih bi volele da vide gradjanski rat u Srbiji, dok bi neke zarko zelele da do njega ne dodje. Medju ove prve mogle bi biti ubrojane SAD, u kojima neki politicki krugovi smatraju da do rusenja sadasnjeg rezima u Srbiji treba da dodje po svaku cenu i upotrebom svih sredstava. U tom vidokrugu, gradjanski rat, kao sinonim politickog i socijalnog haosa, mogao bi predstavljati dobrodoslu precicu za postizanje tog cilja. Nasuprot tome, u vecini evropskih zemalja prisutno je saznanje da bi gradjanski rat u Srbiji predstavljao nov razoran potres "u evropskom dvoristu". Polazeci od sopstvenih interesa, Evropa ulaze napore da dodje do stabilizacije prilika na Balkanu.

Imajuci sve to u vidu, da li se mogucnost nekih vidova gradjanskog rata u Srbiji moze iskljuciti?

Ne moze! Koliko zbog mogucnosti da sukobljavanje opozicije i vlasti, bez volje i namere i jedne i druge strane, izbegne kontroli, toliko i zbog pogorsavanja socijalnih prilika u zemlji.

Najbolji put da gradjanski rat bude i teorijski i prakticno iskljucen, bilo bi odrzavanje izbora i ukidanje sankcija Jugoslaviji.

 

[ Prethodni PRO ET CONTRA ]

Copyright 1999 beograd.com. All Rights Reserved.