03.12.1999.

PRO ET CONTRA
prof. dr Ranko Petkovic

Kakva ce biti sudbina tzv. prelazne opozicione vlade u Srbiji?

Vec duze se najavljuje, ali i odlaze formiranje prelazne opozicione vlade u Srbiji. Prema glasovima koji stizu iz Saveza za promene, jednog od najuticajnijih opozicionih blokova, njeno formiranje bi trebalo ocekivati u danima koji dolaze.

Do sada su postojale tri inicijative za formiranje prelazne opozicione vlade u Srbiji:

- Grupa 17, koju predvodi poznati ekonomista dr Mladjan Dinkic, predlozila je obrazovanje vlade strucnjaka, koja bi morala da dobije podrsku ne samo opozicionih, vec i vladajucih politickih stranaka, odnosno parlamenta.

- Vece za promene, koje predvodi istoricar dr Dusan Batakovic, a iza kojeg, u stvari, stoji uticajni americki biznismen Majkl Djordjevic, vec duze se zalaze za vladu strucnjaka, koja bi identifikovala i pocela da resava goruce probleme Srbije i ustanovila osnovne pravce njenog strateskog razvoja.

- Savez za promene, u kome kljucnu poziciju ima Demokratska stranka Zorana Djindjica, predlaze prelaznu vladu, koja bi bila sastavljena od predstavnika politickih partija i strucnjaka, sa zadatkom da preuzme na sebe resavanje politickih, ekonomskih, pravnih, drustvenih, medjunarodnih i drugih pitanja koje ne resava ili ne moze da resi postojeca koaliciona vlada SPS, JUL, SRS.

Ova tri koncepta prelaznih opozicionih vlada su, u sustini, slicna, ali u velikoj meri i razlicita. Slicna su po svom osnovnom nastojanju da zamene postojecu vladu. Specificna su po tome sto izrazavaju stanovista i interese razlicitih opozicionih grupacija, sto predvidjaju razlicite puteve dolaska na vlast i sto bi imale, uglavnom, razlicite licnosti u svom sastavu.

U medjuvremenu, koncept prelazne vlade Grupe 17 je pao u vodu, jer je sasvim izvesno da ne bi dobila siru parlamentarnu podrsku. Moze se, takodje, pretpostaviti da je Majkl Djordjevic, na sastanku u Sent Andreji, digao ruke od formiranja vlade Veca za promene, dajuci podrsku projektu Saveza za promene, kao realnijem.

Sada je gotovo izvesno da ce biti formirana prelazna vlada Saveza za promene i da ce se na njenom celu nalaziti bivsi guverner dr Dragoslav Avramovic. Moze se pretpostaviti da ce u njenom sastavu biti vodece licnosti politickih stranaka okupljenih u Savezu za promene, mozda neke licnosti iz njemu bliske grupacije DAN (Demokratska alternativa Nebojse Covica, Demokratski centar Dragoslava Micunovica, Nova demokratija Dusana Mihailovica), kao i neki vidjeniji eksperti. Vlada bi imala svoj politicki, ekonomski i spoljnopoliticki savet.

Glavni oslonci sprovodjenja odluka Avramoviceve vlade na unutrasnjem planu bile bi opozicione stranke i opstinske skupstine u gradovima u kojima je opozicija na vlasti, a na medjunarodnom planu vodece zapadne sile, koje nastoje da dodje do smene vlasti u Srbiji.

Osnovne teskoce sa kojima ce se suociti Avramoviceva vlada, ako i kada bude formirana, nece biti samo u tome sto sve poluge vlasti u svojim rukama drze srpska (premijer Mirko Marjanovic) i savezna (premijer Momir Bulatovic) vlada, vec i u tome sto su joj unapred uskratili podrsku Srpski pokret obnove Vuka Draskovica i Demokratska stranka Srbije Vojislava Kostunice. To znaci, da ce ona, s jedne strane, imati ispred sebe postojecu vlast, odlucnu da brani svoje pozicije, dok, s druge strane, iza sebe nece imati podrsku cele opozicije. Za nju ce, svakako, od presudnog znacaja biti podrska velikih zapadnih sila i medjunarodnih organizacija, koje ce uporedo sa sve vecim izolovanjem postojece vlasti u Srbiji i Jugoslaviji, sve sire komunicirati s njom. Na taj nacin Avramoviceva vlada moze da dobije ne samo fakticko, nego i svojevrsno de iure priznanje od strane sila koje vode glavnu rec u medjunarodnoj zajednici.

Kako ce na nagovesteno formiranje Avramoviceve vlade reagovati vlasti u Srbiji? Ako vlast u Srbiji shvati Avramovicevu vladu kao "vladu u senci" kakvih ima u zapadnim zemljama, borice se protiv nje politickim sredstvima. Ako je, pak, shvati kao pokusaj rusenja ustavnog poretka (na sta je vec ukazao lider SRS Vojislav Seselj), onda se moze dogoditi da protiv nje preduzme neke krivicno-pravne mere, sto ne bi proslo bez ostrog reagovanja vodecih zapadnih sila i medjunarodnih organizacija.

Premda je politicki kontekst u kome ce se pojaviti i nastojati da deluje Avramoviceva vlada sasvim specifican, vredi pomenuti slicne primere "paralelnih vlada" u bliskoj proslosti, pa i sadasnjosti Jugoslavije, kao i u svetu.

U doba Drugog svetskog rata postojala je Kraljevska vlada Jugoslavije u Londonu, priznata de iure i fakticki priznata vlada marsala Tita, formirana na Drugom zasedanju AVNOJ-a 1943. godine (tzv. Nacionalni komitet), kao i nepriznate tzv. kvislinske vlade u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

U sadasnje vreme, uprkos tome sto Kosovo i prema Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 predstavlja sastavni deo Jugoslavije, na njemu postoje i deluju jos dve ilegalne "paralelne" vlade: Bukosijeva vlada, bliska Ibrahimu Rugovi, koja svoju "legitimnost" zasniva na cinjenici da je proistekla iz ilegalnih izbora na Kosovu i vlada Hasima Tacija, koja je svoje "medjunarodno priznanje" stekla uz izvesnu podrsku SAD, via facti, na Konferenciji u Rambujeu.

U svetu su poznati primeri postojanja i delovanja Privremene vlade Alzira (Ben Bela) i Privremene vlade PLO (Jaser Arafat), kao i jos nekih slicnih legitimnih ili samozvanih vlada iz dosijea tzv. antikolonijalne revolucije.

 

[ Prethodni PRO ET CONTRA ]

Copyright 1999 beograd.com. All Rights Reserved.