09.12.1999.

PRO ET CONTRA
prof. dr Ranko Petkovic

Evropska unija: spisak nepozeljnih osoba

Evropska unija je inovirala i znatno prosirila spisak pripadnika srpskog i jugoslovenskog politickog establismenta kojima nece biti izdavane vize za ulazak u zemlje koje se nalaze u njenom clanstvu. Licima sa tog spiska nece biti dozvoljen ni ulazak u SAD, kao i u mnoge druge zemlje, posebno u Evropi, koje ucestvuju u bojkotovanju Jugoslavije.

Na spisku "nepozeljnih Srba, ali i manjeg broja Crnogoraca, Madjara, Slovaka, Albanaca i dugih funkcionera i sledbenika vladajuce koalicije u Beogradu, nalazi se blizu 600 imena. Rec je o clanovima i visim funkcionerima srpske i jugoslovenske vlade i parlamenta, vojske i policije, rukovodstava Socijalisticke partije Srbije, Jugoslovenske udruzene levice, Srpske radikalne stranke, Beogradske i nekih drugih banaka, JAT-a, vodecih firmi i preduzeca, javnih ustanova, televizije i drugih medija; jednom reci - razlicitih drzavnih i drustvenih struktura iz cele Srbije. Primera radi, na njemu su, pored svih clanova porodice predsednika SRJ i clanovi poznate porodice Karic, koja se, uglavnom, bavi biznisom.

Tesko bi bilo ustanoviti ko je na ovaj spisak Evropske unije "zalutao" ili ko se na njemu iz ovih ili onih razloga nije nasao!

Na spisku nema clanova opozicionih partija, premda su u prvobitnoj verziji na njemu bili i neki funkcioneri Srpskog pokreta obnove.

Glavni podsticaj za pravljenje ovog spiska nepozeljnih licnosti iz Srbije i Jugoslavije na podrucju sengenske Evrope i SAD predstavljala je optuzba da dosadasnje medjunarodne sankcije vise pogadjaju narod, nego rezim. Svesni da se SAD jos snazno odupiru ublazavanju sankcija i, takodje, da je za ukidanje nekih od njih tesko postici konsensus i u samoj Evropskoj uniji (o cemu svedoci, na primer, stalno nagovestavanje, ali i neprekidno odlaganje ukidanja zabrane leta JAT-u), Evropljani su se odlucili za sankcije koje ce pogoditi "u srce" sam - rezim!

Sa stanovista slobodne cirkulacije ljudi i ideja moze da bude podvrgnuta kritici odluka jedne medjunarodne institucije, kao sto je Evropska unija, da se citavom politickom establismentu jedne zemlje onemoguci ulazak u niz drugih zemalja. Time se, u stvari, vodjstvu jedne zemlje onemogucava da ostvaruje svoja prava i obaveze u medjunarodnim odnosima, buduci da se cak i ministru inostranih poslova uskracuje mogucnost da zastupa njene stavove i interese na bilateralnom planu i na skupovima regionalnih i globalnih organizacija i institucija.

Neizdavanje sengenske i drugih viza posebno ce pogoditi one licnosti koje imaju imovinu i poslovne aranzmane u evropskim i severnoamerickim zemljama.

Ali, u isto vreme, mora se imati u vidu da institucija persona non grata, u ovom ili onom vidu, ima svoje mesto i u diplomatskom i konzularnom pravu, kao i u praksi drzava. Sistem viza je oduvek imao za svrhu i to da nekoj osobi dozvoli ili ne dozvoli ulazak u neku zemlju. U vreme zaostrenih bilateralnih odnosa, razlicitim diplomatsko-konzularnim i politickim merama se otezava ili onemogucava ulazak u jednu ili drugu zemlju ne samo clanovima politickog establismenta, nego i obicnim gradjanima. U periodu bipolarizma, to se, u velikoj meri, odnosilo na zemlje koje su se nalazile u istocnom i zapadnom bloku: preko gvozdene zavese malo ko je mogao da predje!

Kako su na ovu meru Evropske unije reagovale vlasti u Srbiji?

Funkcioneri vladajucih stranaka je tumace kao izraz bespomocnosti i inata vodecih zapadnih sila koje nisu ni agresijom NATO-a, ni tzv. spoljnim zidom sankcija, ni na druge nacine uspele da sruse rezim i uklone sa scene njegove lidere.

Moze se, takodje, cuti da Evropa i SAD ne predstavljaju svet, vec samo delic sveta: umesto u Berlin, Pariz, Rim ili Madrid, moze se putovati u Moskvu, Peking, Havanu i Harare, a francusku rivijeru, austrijske Alpe, Veneciju ili Visbaden mogu da zamene karipske plaze, Viktorijini vodopadi, soping u Hongkongu ili Singapuru!

U sustini, spisak Evropske unije moze jos vise da homogenizuje koalicioni politicki establisment u Srbiji, ali tokom vremena da dovede i do pojave "prebeglica" koji bi tim cinom mogli da budu izbrisani sa spiska.

 

[ Prethodni PRO ET CONTRA ]

Copyright 1999 beograd.com. All Rights Reserved.