Pismo iz Kanade
Pise Walt Petrigo

09. 03. 2001.

Bez predrasuda...

Elektronska politika?

Probudio sam se usred noci zbog neceg sto sam pomislio (i jos uvek mislim) da je savrsena ideja. Sve kanadske kuce poseduju ili razmisljaju o kupovini jednog ili vise kompjutera. Putem Interneta mozemo da stignemo u bilo koji kraj sveta. Na Internetu vec postoje sajtovi kanadske vlade. Uz izvesne izmene, ovi sajtovi mogu da se koriste u neke druge svrhe, sto cu i objasniti.

Svaki, bas svaki Kanadjanin bi mogao da glasa po raznim znacajnim pitanjima, brzo i efikasno. Bio bi odredjen rok za glasanje i rok za sabiranje rezultata. Parlament bi mogao da bude raterecen; svi troskovi bi se smanjili. 

Poslanici u Parlamentu ne bi napustili svoje birace i narod koji predstavljaju, ali bi imali dovoljno vremena za rasprave (TV navlaka). Putovanja avionom i troskovi bi bili smanjeni na minimum. Veci deo "macho" imidza politicara bi bio unisten. Politicari bi uvek mogli da budu vidjeni, pristupacni i predstavljali bi zivi deo svog birackog tela. 

Jednom nedeljno (mesecno) glasaci bi mogli da stupe u dirtektan kontakt sa kandidatom preko kompjutera. Vreme je da se udje u 21. vek i ostave stare skupe i naporne navike za sobom. Kako stvari stoje, politicari imaju mnogo neiskoriscenog vremena. Oni su kao jato ptica koje se odaziva na svaki cvrkut i krene da cvrkuce bez nekog ociglednog razloga i tako ce cvrkutati do totalnog iscrpljenja. Cela ta postavka loseg funkcionisanja politicara i Parlamenta traje vec trista godina i zastarela je. Dobra stara vremena se nastavljaju za dobre stare momke i one nove koji vole ugodne aranzmane. Politicari uvek prvo zbrinu sebe, a onda dolazi na red veliki broj prijatelja i starih poznanika koji su potpomogli da se oni nadju tu gde su. 

Kanadski Senat je pun pojedinaca koji nisu izabrani zbog svoje mudrosti i sposobnosti da pomognu Kanadi. Kanadski Senat treba da se zove "Veseli klub - Hvala vam momci". Mnogi od buducih politicara koji iz nekog razloga nisu izabrani za kabinet, dobili su mesto u Senatu zahvaljujuci ulozenom trudu i zdusnoj posvecenosti svojoj partiji. Preko svih ovih bestidnih radnji, Pravo, Cast i Postovanje gradjanina Kanade su totalno zaboravljeni. Ti pojedinci zaista veruju da je Kanada njihovo vlasnistvo i da mogu da rade sta god zele. Isplivaju na povrsinu u vreme izbora da bi pricali jedni o drugima i davali prazna obecanja, od kojih se vecina ne ispuni. 

Nasi imigracioni zakoni su najsramnije nasledje ostavljeno buducoj Kanadi i nasim potomcima. 

Da Charli, ratovi su se vodili iz dobrih razloga. Zeleli smo da sacuvamo nas nacin zivota, zeleli smo da nasi domovi izgledaju onako kako ih zamisljamo, zeleli smo da Kanada bude kanadska. 

Zemlju nam napadaju, a mi se ne branimo. Ne zelimo vise da jedna od najmirniih i najlepsih zemalja takva i ostane. Neprijatelji ne treba ni metak da utrosi da bi nam preoteli zemlju. Oni ce to uraditi polako i sistematicno. Sve sto treba da urade je da sacekaju ovaj nas demokratski proces, a nasa preterana tolerancija ce im zavrsiti posao. Pitam se sta bi rekli nasi dedovi. Postoji toliko manipulacije i toliko skrivenih planova nasih politickih stranaka i osecaju se slobodnim da ih sprovedu razapinjanjem mreze preko ociju nevinih Kanadjana koji ni u sta ne sumnjaju. Oni i lazu i manipulisu ljudima koji su ih izabrali da obavljaju jedan od najcasnijih poslova koji moze coveku da se poveri. 

Njihov moto kao da je "Kazi bilo sta, ali nemoj direktno da odgovaras na pitanja koja ti se postavljaju jer neko moze da otkrije ono sto ti stvarno na umu". 

Kakve su prave namere nasih politicara? Privatna praksa u zdravstvu pokazala je svoje gadno lice i ugrozila nase isto tako dobro zdravstvo i probija se napred uprokos svim uveravanjima politicara da se to nikada nece dogoditi. Privatna praksa cak koristi i nase bolnice za povlasceno lecenje onih koji to mogu da plate, a oni Kanadjani, cije to bolnice jesu u stvari, stavljau se na liste cekanja. 

Kakva je skrivena veza izmedju NATO Alijanse, Ralfa Klajna i Stokvel Deja. Da li Stokvel pristaje na Klajnove buduce planove. Nova stranka za Klajna i Kabinet Premijera? Pitam se kao i ostali koji ne znaju sta se stvarno dogadja. Kreator vecine Klajnovih projekata je ustuplen Deju, ne bi li mu se uvecale sanse. Stampa otkriva samo vrh ledenog brega.

'Rod Lav se ukljucuje u kampanju Stokvel Deja"

"...Znacajan doprinos mom nacionalnom timu...'' - Postovani Stokvel Dej Kandidat Kanadske Alijanse"

Mnoge stvari se dogadjaju u Kanadskoj politici, ali veci deo toga je maglovit, sa skrivenim motivima koji mogu imati mnoge ishode, ali nijedan od njih izgleda da ne predstavlja pravu istinu. Ima toliko toga da se kaze, ali ovde nema dovoljno prostora za sve to. Najbolje je da se lepo uvalite u svoju fotelju, zatvorite oci i proverite neke neke od cinjenica slusajuci pri tom samo sebe i svoju pamet.

Zelim vam lep dan, u Kalgariju je 12 stepeni iznad nule i suncano je. Ni pahulje...

Vlada

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.