Kazivanja
Pise Radmila Stankovic

28.10.2000.

Jasmina Ana, advokat i pisac

Kakvi su Srbi kao ljubavnici

Na novoj zenskoj kadrovskoj listi posle 5. oktobra doslo je do smene ukusa. Odzvonilo je markiranim serijskim muskarcicima i maminim sinovima. Doslo je do povratka klasicnih tipova (vidi pod Kostunica), muskaraca koji ne sluze zenama samo za ukras, vec zene mogu i da se oslone na njih. I ne samo zene. Moze da se osloni cela nacija i cela zemlja. A od svih muskaraca trenutno su najpopularniji Cacani, iliti Ceceni, kako ih popularno zovu.

Na ovogodisnjem Sajmu knjiga u Beogradu, Jasmina Ana se pojavila sa novom knjigom (izdavac "Narodna knjiga") provokativnog naslova "Srbi kao ljubavnici". Ona je do sada objavila romane "Ukus poroka" i "Parenje jelena" koji su izazvali veliku medijsku paznju i interesovanje citalaca. Jasmina Ana je inace advokat, ali se poslednjih godina sasvim okrenula pisanju. Na pitanje u koji zanr bi svrstala poslednju knjigu "Srbi kao ljubavnici", autorica kaze: 

"To je knjiga o Srbima kao ljubavnicima pisana u formi eseja, sa humorom i lakom ironijom. U uvodnom delu citaoci dobijaju uopstenu pricu o muskarcima u kojoj se kaze da ekoloski neprskani frajeri odumiru kao dinosaurusi. Zatim slede poglavlja sa naslovima "Dugotrajno pasterizovani v.d. muskarci", "Kako se udati za ozenjenog muskarca", "Sjaj i beda svaleracije", "Vazna je ljubav, ali neka se nekretnine vode na vas"... 

Da li ovaj poslednji naslov ima neke veze sa iskustvom iz vase advokatske prakse?

"Erika Jong je pravi autor recenice 'Vazna je ljubav, ali neka se nekretnine vode na vas', a ja nastavljam sa pitanjem: Zasto su muskarci alergicni na ovu recenicu Erike Jong. Naravno da odgovaram na to pitanje i kao advokat koji se u praksi nebrojeno puta uverio u to. Ako imaju deset nekretnina, muskarci ce svih deset voditi na svoje ime, iako su one stecene u bracnoj zajednici. Gledala sam svojim ocima (od tada su mi oci krupne) kako muskarac upisuje na svoje ime stan koji su njegovoj zeni kupili njeni roditelji."

Bez obzira na ruzniji deo vase price o muskarcima, vi, ipak, niste feministkinja?

"Apsolutno ne. Postoji u uvodu ove knjige jedna recenica koja kaze da zene po zenskim pabovima, po tajnim zenskim lozama ogovaraju muskarce, govore da oni iscezavaju, da ih vise nema, a u stvari stalno iscekuju svog pravog muskarca koji ce sve to da demantuje." 

Do sada se o vama govorilo kao, pre svega, o provokativnom autoru. Da li ste posle ove trece knjige konacno osecate kao pisac? 

"Mislim da sam u pravi svet literature usla sa romanom "Parenje jelena" i da je to bila moja ulaznica u knjizevnost. Mozda je malo neobicno, ali ja nemam nikakvu sujetu kad je rec o tome da li me knjizevni kriticari prihvataju kao ozbiljnog ili lakog pisca, svejedno je. Mada, ne mogu da se pozalim na ono sto je do sada receno o mojim knjigama. Posebno mogu da budem zadovoljna cinjenicom da veoma dobro stojim sa svojim citaocima. Mislim da iza mojih malih skandala uvek stoji literarno pokrice."

U kojoj meri vasa knjiga ima konkretnu, upotrebnu, vrednost za zene?

"Ovo je knjiga koju svaka zena treba da ima. Da bi mogla da se orijentise u tom zamrsenom muskom svetu kroz koji je veoma tesko prolaziti neostecena srca. Prvo se polome stikle trceci za njima, a kad ih stignu, zene uglavnom razbiju mozak. Ova knjiga moze pomoci zenama da im se to ne dogadja. Na kraju ove knjige stampani su razgovori iz paba u kome se okupilo dvadesetak poznatih Jugoslovenki i svaka od njih govori sta misli o muskarcima. Mislim da ce citaocima biti zanimjlivo da procitaju sta o muskarcima misle Olja Ivanjicki, Isidora Bjelica, Svetlana Bojkovic i mnoge druge zene razlicitih profesija." 

Opisali ste u ovoj knjizi razlicite tipove muskaraca. Nabrojte nam neke od njih?

"Pisala sam o politicarima kao muskarcima sa spiska, biznismenima kao muskarcima koji su prvi ukinuli predigru, advokatima kao sujevernim hedonistima, rodjenim svalerima (to su muskarci koji se samo jednom zene, a sve ostalo se svalerisu), o postarima kao muskarcima za hitne slucajeve. Vecina muskaraca se uglavnom tu moze naci i zene ne moraju mnogo da lutaju. 

Vi imate jos jednu podelu Srba kao muskaraca - na prskane i neprskane. O cemu je rec?

"Srbi se dele na prskane i neprskane frajere. Neprskani muskarci su ekoloski tipovi, divlji, polupismeni, ruralni. Najtipicniji primer ekoloski neprskanih frajera su "Niksicani carevi". Prskani muskarci su rafinirani Srbi, prskani dobrim parfemima, ugladjeni..." 

Kakve vi licno Srbe volite?

"Kao i uvek njabolje je uzeti ono najbolje od jednog i drugog tipa i sastaviti idealnog Srbina. Dakle, najbolji su Srbi negde na sredini izmedju prskanih i neprskanih koji su sacuvali svoja osnovna hemijska svojstva, a ipak nisu neotesani."

U ovom trenutku imate nove favorite, ako je suditi po jednoj vasoj nedavnoj izjavi?

"Na novoj zenskoj kadrovskoj listi posle 5. oktobra doslo je do smene ukusa. Odzvonilo je markiranim serijskim muskarcicima i maminim sinovima. Doslo je do povratka klasicnih tipova (vidi pod Kostunica), muskraca koji ne sluze zenama samo za ukras, vec zene mogu i da se oslone na njih. I ne samo zene. Moze da se osloni cela nacija i cela zemlja. A od svih muskaraca trenutno su najpopularniji Cacani, iliti Ceceni, kako ih popularno zovu. Oni su preko noci sa vrha kadrovske liste svrgnuli "Niksicane careve|" koji za bager nisu ni culi. Trenutno je najseksipilniji lik u Srbiji cuveni Velja od Cacka. 

U svojim knjigama se bavite intimom i musko-zenskim odnosima. Medjutim, kako na vas kao licnost utice sve ono sto se u Jugoslaviji dogadja poslednjih sedmica? 

"Nisam clan ni jedne stranke niti cu ikada biti. Medjutim, veoma sam srecna sto je pred nama nada i sto se, konacno, nesto dogodilo zbog cega se cini kako ce nam ubuduce svima biti bolje. Dva-tri dana posle "revolucije" kazala sam da je Beograd izgledao prljav, zapusten i divan. Prosto se u vazduhu osecala neka promena. Bojim se da se sada javljaju oni koji mnogo ocekuju, koji bi hteli da se sve dogodi preko noci, sto je, naravno, nemoguce. Oni su vec nezadovoljni novom vlascu, a ona cestito nije povukla ni jedan korak. No, nadam se da je ovo tek pocetak neceg dobrog sto ce nam se u buducnosti dogadjati."

 

[ Prethodna Kazivanja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.