03. septembar 2000

http://www.sunday-times.co.uk/news/pages/sti/2000/09/03/stifgnnws02001.html

Testovi pokazuju da zrtve Zalivskog rata pate od trovanja uranijumom

Pisu: JOHNATAN CARR-BROWN i MARTIN MEISSONNIER

NOVE dokaze da postoji sindrom Zalivskog rata i da je on izazvan trovanjem od ozracenosti otkrice danas pukovnik americke vojske koji je bio u sredistu pokusaja njegove vlade da dijagnosticira ovu bolest. Dr Asaf Durakovic ce na konferenciji eminentnih nuklearnih naucnika u Parizu reci da "na desetine hiljada" britanskih i americkih vojnika umire od ozracenosti od metaka sa osiromasenim uranijumom (DU) ispaljenih tokom Zalivskog rata.

Ova otkrica podrivaju tvrdnje briatnske i americke vlade da sindrom Zalivskog rata ne postoji i intenziviraju pritisak veterana sa obe strane Atlantika da dobiju kompenzaciju.

Durakovic, koji je profesor nuklearne medicine na Univerzitetu Dzordztaun u drzavi Vasington, i bivsi sef odelenja nuklearne medicine u Vojnoj bolnici SAD u drzavi Delaver, ce reci na ovoj konferenciji da su on i njegov tim americkih i kanadskih naucnika otkrili visoke nivoe osiromasenog uranijuma,opasnog po zivot, kod veterana iz Zalivskog rata i to 10 godina nakon toga rata.

Njegova otkrica, koja su verifikovala cetiri nezavisna strucnjaka, neprijatna su za Ministarstva odbrane Velike Britanije i SAD, koja su stalno odbijala da testiraju veterane Zalivskog rata na DU.

Durakovic ce reci Evropksom udruzenju za nuklearnu medicinu da su testovi na 17 veterana pokazali DU u urinu i kostima 70% njih.

Osiromaseni uranijum se ne javlja prirodno. To je nusproizvod industrijske obrade otpada iz nuklearnih reaktora i bolje je poznat kao uranijum za oruzje. Koristi se da ojaca vrhove metaka da osigura da oni probiju oklop.

Durakovic, koji je napustio Ameriku jer mu je receno da mu je zivot u opasnosti ako nastavi svoje istrazivanje, zakljucio je da su vojnici udisali sicusne cestice uranijuma nakon sto su americke i britanske snage ispalile vise od 700.000 DU zrna tokom konflikta.

Ovo otkrice pocinje da objasnjava po prvi put zasto su bolnicari i mehanicari glavne zrtve sindroma Zalivskog rata.

Inzenjeri britanske vojske koji su sa bojnog polja uklanjali tenkove pogodjene DU zrnima i medicinski perosnal koji je sekao odecu irackih zrtava u poljskim bolnicama su izuzetno pogodjeni.

Kada jednom udje u telo, DU izaziva polaku smrt od kancera, nepopravljivo ostecenje bubrega ili ostecenja usled poremecaja deficijencije imuniteta.

U Velikoj Britaniji, gde je procenjeno da je vise od 400 veterana umrlo od "sindroma Zalivskog rata", najmanje 50 od ovih zrtava je iz Reme jedinica (Royal Electrical and Mechanical Engineers = Kraljevski elektricari i mehanicari inzenjerci). Drugi, kao Rej Bristou, star 42 godine, iz grada Hal, koji je bio hirurski tehnicar u 32 Poljskoj bolnici, sada su vezani za invalidska kolica.

Testovi koje je Durakovic uradio na Bristou pokazali su da devet godina nakon sto je napustio Zaliv on ima vise od 100 puta vise od bezbednog limita DU u svom telu.

Durakovic je rekao: "Sumnjam da ce Ministarstvo odbrane Velike Britanije ili Pentagon imati drskosti da dovedu u pitanje ove rezultate. Ne mogu da kazem da je ovo jedini uzrok sindroma Zalivskog rata, ali sada imamo jasan dokaz da je to vodeci faktor kod vecine zrtava.

"Nadam se da ce vlade SAD i Velike Britanije konacno shvatiti da koristeci ovu municiju oni efektivno truju svoje sopstvene vojnike."

Portparol Ministarstva odbrane Velike Britanije je rekao da ce ministarstvo prouciti sve nove dokaze: "Nas cilj je da dobijemo najbolju negu za britanske veterane, a nasi stavovi su zasnovani na naboljim dokazima koje imamo"

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.