13. februar 2000.

ZAPAD ODUSTAJE OD SNA O UJEDINJENOM KOSOVU

Pise: TOM WALKER

Godinu dana posle NATO intervencije san Zapada o Srbima i Albancima koji zive zajedno na Kosovu je mrtav. Diplomate otvoreno priznaju da su monoetnicki kantoni jedino resenje za upornu mrznju u ovoj pokrajini, gde su Srbi ograniceni na severni deo i ranjive dzepove u centru i na jugu teritorije. Milo-za-drago krvoprolice u Mitrovici, industrijskom gradu gde je Srbima dozvoljeno da isteraju na hiljade Albanaca iz njihovih kuca, ilustruje prave izbore s kojima se suocava teritorija gde NATO KFOR trupe i civilna administracija UN nisu uspeli da potuku vladavinu oruzja i terorizam.

Zapadni politicari su zakljucili da pragmatizam mora da prevagne nad idejom o pomirenju i pravdi.

"Nema svrhe insistirati na tome kad se ne moze pricati srpski u Pristini a da vam neko ne prereze grkljan," kaze jedan visi zapadni diplomata. "Srbi moraju da imaju neko mesto gde ce se osecati sigurnim, a izgleda da je to Mitrovica."

Albanci su priredili ljutite demonstracije protiv taktike francuskih KFOR trupa u Mitrovici, pa su u petak ovi dobili pojacanje u vidu cete Kraljevskih zelenih zaketa. Ali vojni cilj u gradu ostaje da se ovde dve populacije drze razdvojenim.

Juce je bilo jos nevolja za KFOR, kada se jedan americki mirovnjak povratio od rana od metka koje je dobio dok je bio na strazi u Gnjilanu, a tri Albanca su uhapsena nakon sto su pucali u norveske vojnike blizu srpske zajednice Obilic. Jedno rusko vozilo je takodje naletelo na minu koju su postavili Albanci.

Ovaj diplomata je, kao i mnogi drugi, izgubio strpljenje sa Albancima, jer OVK i dalje besni. Izmedju 400 i 700 Srba je ubijeno od proslog leta.

Cak je i Bernar Kusner, specijalni predstavnik UN za Kosovo, koji se borio za ideju "mirne koegzistencije", poverio svojim pomocnicima da mu je "dosta" lidera OVK.

Trenutna srpska populacija Kosova procenjena je na izmedju 70.000 i 100.000, manje od pola od predratnog broja. UN smatra da ce opstinski izbori, planirani za kraj leta, identifikovati sacicu od 29 kosovskih opstina gde su Srbi ostali u vecini, i da ce od ovih biti formirani Mitrovacki kanton i dva dzepa - verovatno oko manastira Gracanica u centru i oblasti skijaskog odmaralista Strpca i Brezovice na jugu.

Prihvatanje sustinskog neuspeha kosovske misije koincidira sa sve vecom ratobornoscu u Beogradu. Slobodan Milosevic, jugoslovenski predsednik, i njegovi generali su zudno podsetili UN da prema UN povelji za Kosovo postoji odredba o povratku ogranicenog broja jugoslovenske vojske i srpskih policijskih jedinica.

Oni su takodje istakli da mandat UN istice u junu, sto Milosevicev rezim iscrtava kao datum prekida zapadne intervencije. U skorasnjem intervjuu za dnevni list Politika, Milosevic je govorio o NATO-voj prisutnosti kao o "privremenoj".

General Nebojsa Pavkovic, nacelnik jugoslovenske Trece armije, u medjuvremenu je rekao da ce se njegove trupe vratiti na Kosovo, verovatno u junu, po ovlascenju sporazuma potpisanog sa NATO-m prosle godine. Diplomate odbacuju svako ponovno uspostavljanje vlasti iz Beograda, barem dok je Milosevic na vlasti.

Ron Redmond, portparol Visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR), je rekao da se plasi da ce jos puno Albanaca napustiti severno Kosovo jer srpski ekstremisti tamo i dalje forsiraju etnicki "cist" komad teritorije.

Zvanicno je 650 Albananaca napustilo ovu oblast pod pratnjom KFOR-a, ali je nezvanicna cifra mnogo veca. Neki zapadni izvori procenjuju da se nekoliko hiljada Albanaca iselilo tokom prosle nedelje.

Kad bi se ustanovili srpski kantoni, rad KFOR-a bi postao znacajno laksi i slicniji onom sestrinskih snaga u Bosni, gde, uprkos pet godina mira, srpska, hrvatska i muslimanska zajednica ostaju odlucno podeljene.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.