http://www.washingtontimes.com/world/20020318-26591296.htm
 
18. 03. 2002.
 
Jeffrey T. Kuhner
 
Stabilnost Jugoslavije poljuljana zbog sudjenja za ratne zlocine
 
Sudjenje bivsem predsedniku Slobodanu Milosevicu na sudu za ratne zlocine u Hagu preti da podeli jugoslovensku vladajucu koaliciju i podrije politicku stabilnost zemlje.
 
Ova pretnja dolazi u vreme kad jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica gubi vlast spram  srpskog premijera Zorana Djindjica, iako popularnost samog premijera trpi zbog snaznog ucinka g. Milosevica na tribunalu.
 
"Spremnost sadasnje vladajuce koalicije da saradjuje sa Hagom bila je njena ulaznica na vlast", kaze Srdja Trifkovic, urednik spoljnopoliticke rubrike casopisa Chronicles i cest komentator dogadjanja na Balkanu. "Ovo joj se vraca kao bumerang jer se Milosevic pokazao kao tako jak optuzeni na tribunalu za ratne zlocine, nateravsi mnoge svedoke da predju u stav odbrane".
 
Borba za vlast se produbila ovog meseca kad se stranka g. Kostunice otvoreno sukobila sa vladajucom alijansom na celu sa g. Djindjicem oko pitanja saradnje sa tribunalom, koji sudi osobama optuzenim za ratne zlocine pocinjene tokom krvavog raspada Jugoslavije 1990-ih godina.
 
Demokratska stranka Srbije g. Kostunice, kljucni clan vladajuce alijanse, najavila je prosle nedelje da ce bojkotovati vazne koalicione sastanke zbog nacrta zakona o saradnji sa tribunalom. G. Kostunica kritikuje ovaj UN tribunal.
 
Ova stranka kaze da ce se povuci sa svih sastanaka srpskog predsednistva, koje obuhvata lidere stranaka svih clanica alijanse i formulise vecinu politike koja se tice Jugoslavije.
 
U izjavi koju citira agencija Associated Press, stranka g. Kostunice je rekla da "nema nameru da daje lazni legitimitet odlukama koje donose druge stranke".
 
Dragan Marsicanin, potpredsednik stranke, je rekao da se ona nije iskljucila iz koalicije vec samo bojkotuje sastanke predsednistva.
 
Stranka g. Kostunice kontrolise 45 od 250 mesta u srpskom parlamentu, osam od 130 mesta u donjem domu saveznog parlamenta i jedno od 40 njegovom gornjem domu. G. Djindjic i njegovi saveznici drze 131 mesto u srpskom parlamentu.
 
G. Djindjic, cija je stranka najveca u koaliciji, podrzava zakon o saradnji sa Hagom. On je odobrio ekstradiciju g. Milosevica tribunalu prosle godine - sto je postupak koji je g. Kostunica osudio.
 
Oni koji prate dogadjaje na Balkanu kazu da ovaj bojkot naglasava gubitak uticaja g. Kostunice unutar alijanse.
 
"Nakon pada Milosevica, bilo je nemoguce za Djindjica da dodje na vlast bez pomoci Kostunice", rekao je g. Trifkovica. Ali "tokom proteklih 15 meseci, Djindjiceva vladajuca koalicija radi sve sto moze da podrije Kostunicu".
 
Prekretnica, kaze on, je bila odluka da preda g. Milosevica tribunalu.
    
G. Milosevic, koji je optuzen za zlocine protiv covecnosti tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, uspeo je u prvim danima svog sudjenja da natera albanske svedoke optuzbe u odbrambeni stav i da predstavi Jugoslaviju kao zrtvu NATO-ve kampanje bombardovanja 1999.
 
"Milosevicev nastup je nastetio Djindjicu. Cak i Milosevicevi protivnici kazu da posteni Srbi nemaju izbora do da podrzavaju Milosevica protiv Haga", kaze g. Trifkovic.
 
G. Djindjic je obecao da nabavi zapadnu pomoc da ozivi privredu Srbije zauzvrat za predaju g. Milosevica tribunalu, ali to se nije dogodilo, kaze g. Trifkovic. "Ovo je nastetilo Djindjicu  politicki... Sada Srbi smatraju da su dobili obe najgore varijante".
 
G. Djindjic je u medjuvremenu sledio shemu drugih bivsih jugoslovenskih republika u koriscenju ekonomske reforme i privatizacije drzavne industrije da konsoliduje svoj polozaj na vlasti. "Djindjic je ustanovio kontrolu nad ekonomskim i medijskim polugama u srpskom drustvu. On podupire niz istaknutih vladajucih familija koje vuku konce iz pozadine", kaze g. Trifkovic. "Imacemo post-komunisticku oligarhiju slicnu onoj Milosevicevoj - osim sto se ova predstavlja kao demokratska".

  [ Ostali clanci i misljenja ]